Et forskningsprosjekt kalt FishWell skal sammenstille den beste kunnskapen om fiskevelferd i ei håndbok. Foto: Terje Aamodt/Nofima

Skal samle kunnskap om fiskevelferd i håndbok

- Vi vet ganske mye om fiskevelferd. Men kunnskapen er ikke alltid lett tilgjengelig for de som har behov for den. Et forskningsprosjekt kalt FishWell skal sammenstille dagens kunnskap om fiskevelferd i ei håndbok, melder Nofima.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskningsprosjektet er et samarbeid mellom Nofima, Havforskningsinstituttet, Veterinærinstituttet, Nord Universitetet og Universitetet i Stirling i Storbritannia.

God fiskevelferd betyr at fisken i oppdrett har nok og næringsrik mat, nok plass, minimalt med håndtering av mennesker, og fravær av lidelse.

- Vi har gjennomført en tredel av prosjektet. Vi jobber nå med oppdatering av beste praksis med hensyn til fiskevelferd for ulike livsstadier av laks og ørret, sier seniorforsker Chris Noble i Nofima.

Prosjektpartnerne vil så, i samråd med styringsgruppen og andre interessenter fra industrien, arbeide videre med hvordan denne oppdaterte kunnskapen på beste og mest praktiske måte kan tas i bruk ute på oppdrettsanleggene i den daglige driften, i ulike produksjonssystemer og ulike rutiner.

Håndbok

Noble leder det ett år lange forskningsprosjektet som har en kostnadsramme på rundt sju millioner kroner.

- Håndboka skal hjelpe de som jobber med oppdrett å bli enda tryggere på hva som er god fiskevelferd. De ansatte skal kunne bruke den når de jobber ute på oppdrettsanlegg. Det å fremme og synliggjøre velferdsvennlig produksjonspraksis står også sentralt i prosjektet, sier Noble.

Planen er at arbeidet skal være ferdig i løpet av året.

- Dette skal gi næringen vitenskapelig holdbare men samtidig praktisk brukbare indikatorer som er både arts- og livsstadie-spesifikke. Indikatorene må også være forståelige for andre enn de som jobber innen næringen, sier Kjell Maroni fagsjef i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), som har finansiert forskningsprosjektet.

Forskerne vil ha tett samspill med FHF sitt forskningsprogram om velferd hos rensefisk (Rensvel) og Havforskningsinstituttet sitt arbeid med velferdsindikatorer.