Skeptisk til villaksprosjekt

Ekspertene mener prosjektet med å drive oppdrett på villaks står overfor flere store utfordringer, men vil samtidig heller ikke avskrive idéen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I går ble det klart at Namsen Settefisk akter å starte oppdrett av villaks fra Namsen. Prosjektet har ifølge administrerende direktør ved Namsen Settefisk, Kåre Devik, flere fordeler. Blant annet skal villaksen være bedre rustet mot sykdommer og lus. Og en eventuell rømming vil være genetisk ufarlig.

Les også: Skal prøve oppdrett av villaks

Namsen Settefisk ønsker å drive oppdrett på villaks. Foto: Erik Sterud

Forskerne er skeptiske til prosjektet, men vil samtidig ikke avskrive det.

– Jeg vil ikke avskrive ideen, men den vil sannsynlig stå overfor flere åpenbare utfordringer og begrensninger med tanke på tilvekst, effektiv drift, fiskehelse og evne til overlevelse, sier teknisk direktør Nina Santi ved avdeling for forskning og utvikling hos AquaGen til Namdalsavisen.

11 generasjoners utvikling

Tidligere kjent som Norske Fiskeoppdretteres Avlstasjon og Norsk Lakseavl (NLA), har selskapet gjennom 40 år, og 11 generasjoner, gjort målrettet arbeid. Santi forteller at utgangspunktet for avlsarbeidet var genamateriale fra 40 norske elver.

Nina Santi er skeptisk til prosjektet, men vil samtidig ikke avskrive det. Foto: Aqua Gen

– På femte generasjon, etter om lag 15 års arbeid, ble det i stor skala gjort en sammenligning ved anlegg også i Midt-Norge, mellom framavlet smolt og tilsvarende villfisk. Over om lag 14 måneder var forskjellen i vekt formidabel; fem kilo på oppdrettsfisken og om lag det halve for opprinnelig villfanget smolt, forteller Nina Santi.

Fokus på steril fisk

Santi viser til at resistens mot virussykdommen IPN i høy grad er utviklet. Videre at det nå gjennomføres storskala forsøk, også i Namdalen, med laks som er steril.

– Det vil være et vesentlig bidrag opp mot miljøaspektet ved fortsatt mulige rømninger, mener Nina Santi.

– Forskning og utvikling fortsetter, og slik sett vil det bli større og større forskjell på de genetiske egenskapene mellom villaks og oppdrettsfisk. Det vil være en riktig og gunstig utvikling for industrien, sier teknisk direktør Nina Santi i AquaGen.