Illustrasjonsbilde lakseoppdrett. Foto: Arkiv.

Skjerper reaksjonene overfor de som driver uten anleggssertifikat

Fiskeridirektoratet skriver at det fortsatt driftes en del lokaliteter uten gyldig anleggssertifikat og med feil geografisk plassering.- I 2016 vil Fiskeridirektoratet skjerpe reaksjonene overfor denne typen ulovlig drift.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En gjennomgang av Fiskeridirektoratets akvakulturregister viser at det fremdeles er en del akvakulturvirksomheter som har drift på lokaliteter uten at gyldig anleggssertifikat er på plass.

Forskrift om krav til teknisk standard for flytende akvakulturanlegg (NYTEK-forskriften) trådte i kraft 1. januar 2012, og fra 1. juli 2013 trådte kravet om anleggssertifikat for alle anlegg også i kraft.

Næringen hadde kapasitetsutfordringer i innfasingen av ordningen, og det ble gitt en del midlertidige dispensasjoner for å komme næringen i møte.

- Vi har tidligere ilagt overtredelsesgebyr for feil plassering av anlegg og utvidelse uten tillatelse. Når det gjelder manglende anleggssertifikat har vår reaksjon til nå vært å pålegge at mangelen blir rettet.

I 2016 vil reaksjonene for denne typen ulovlig drift bli skjerpet. All ulovlig drift vil få pålegg om retting og varsel om tvangsmulkt. I tillegg vil vi ta i bruk overtredelsesgebyr.

Formålet med NYTEK-forskriften er å forebygge rømming av fisk fra flytende akvakulturanlegg gjennom å sikre forsvarlig teknisk standard på anleggene. Rømming av fisk er fortsatt en av de største utfordringene til havbruksnæringen og fortsatt et prioritert område for Fiskeridirektoratets tilsynsarbeid.

Brudd på følgende krav vil bli møtt med skjerpede reaksjoner:

  1. drift på lokaliteter skal være klarert
  2. anlegg skal være plassert slik det står beskrevet i tillatelsen
  3. anlegg med fisk skal ha gyldig anleggssertifikat