Gå til innhold
Annonse
Therese Log Bergjord og Skretting bekymrer seg over skogbrannene i Amazonas. Foto: Skretting
Therese Log Bergjord og Skretting bekymrer seg over skogbrannene i Amazonas. Foto: Skretting

Den siste tiden har vi sett en økning i antall skogbranner i Amazonas. Brannene er nå så kraftige at røyken er synlig fra verdensrommet.

Annonse

I midten av august hadde Brasils nasjonale institutt for romforskning (INPE) talt mer enn 41.000 branner i Brasils Amazonas så langt i år, i fjor var tallet 22.000 i samme periode.

Skretting Norge kjøper kun avskogingsfri soya fra Brasil, og det er ingenting som tyder på at bønder som leverer til oss, er ansvarlig for brannene, skriver Skretting i en pressemelding.

- Nesten all soyaen vi bruker dyrkes i Matto Grasso i Brasil, et område som ligger utenfor Amazonas. Men den siste utviklingen kan være skjebnesvanger for omdømmet til soya i verdikjeden for havbruk. Vi forventer, med rette, at denne situasjonen vil øke presset fra miljøvernorganisasjoner, og at forbrukere kan komme til å ikke akseptere brasiliansk soya i fiskefôret. Selv om det det sertifisert avskogingsfritt.

- Vi har kontaktet våre brasilianske leverandører og fortalt dem om vår bekymring for at det som nå skjer vil ødelegge omdømmet til soya fra Brasil, sier bærekraftsansvarlig i Skretting, Trygve Berg Lea.

Støtter bekymringen

Skretting har hatt dialog med Regnskogfondet om våre kjøp av brasiliansk soya. Regnskogfondet jobber for å stanse det som skjer i Brasil nå. Skretting støtter Regnskogfondets bekymringer og engasjement.

- Skretting har lenge anerkjent betydningen av å ha fleksibilitet når vi skal sette sammen fiskefôret. Vårt arbeid med å finne og utvikle tilgjengeligheten av alternative råvarer går raskt framover. Utviklingen i Brasil viser viktigheten av at vi har drevet forskning og utvikling i årevis for å kunne håndtere vekst i havbruket og å kunne minimere risikoen for råvarer av ulike grunner ikke lenger blir tilgjengelig. Takket være dette arbeidet, er vi nå i stand til å være fleksible og kan tilpasse oss utfordrende situasjoner, sier Skrettings CEO, Therese Log Bergjord.

- Vi respekterer Brasils selvråderett over egne naturressurser. Men Amazonas har betydning for hele planeten vår, sier Berg Lea.

Regnskogen i Amazonas bidrar til verdens klima og oksygenproduksjon. Her bor så mye som en tredjedel av verdens dyre- og plantearter og er hjemmet til flere urbefolkningssamfunn. Ødeleggelsen av regnskogen kan føre til store endringer i økologien til regionen da skogen tar opp nesten all den karbonen som produseres av menneskene på det Sør-Amerikanske kontinentet.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse