SSC-lokalitet i Skottland. Illustrasjonsfoto: Rob Fletcher.

Skottene tynget av biologiske utfordringer

- Vi erkjenner at effektene av helseproblemer har påvirket vår estimerte vekst på kort sikt, sier Craig Anderson, administrerende direktør i The Scottish Salmon Company (SSC) i en børsmelding. Selskapet melder at biologisk utfordringer tynger resultatene deres for fjerde kvartal og at produksjonskostnadene deres økte med 15 % i denne perioden, sammenlignet mot året før.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skottene rapporterer at inntektene for fjerde kvartal 2016 endte på 27.2 millioner pund (Q4 2015: 23.9 millioner) og et slaktet volum 5,733 tonn (Q4 2015: 6,059 tonn).

- Sterke markedspriser resulterte i en årlig vekst der inntektene nådde 110.0 millioner pund samlet for året (2015: 100.4 millioner).

- Industrien hadde store biologiske utfordringer og høy dødelighet rapportert i forrige kvartal. Dette påvirket forventet slaktevolum og kjørte opp produksjon- og driftskostnadene med 15% (Q4 2016: 26m, Q4 2015: 22.7m).

De skriver at selskapet gjennom fjerde kvartal har fokusert på å øke kapasiteten og effektivisere driften.

- Uttesting av det nye slakteriet i Ardyne, Argyll, ble ferdigstilt i løpet av kvartalet, og anlegget ble fullt operativt i januar sammen med selskapets nye brønnbåt. Begge disse investeringene vil gi større kapasitet og fleksibilitet, og øke hastigheten til markedet.

I tillegg ble en rekke mindre anlegg i nord-regionen slått sammen til en lokalitet med en MTB på 3400 tonn for å bedre effektivitet og økonomi, som de mener gir store driftsfordeler.

Fremtidsutsikter

44% av produksjonen ble eksportert, og selskapet viser til at Label Rouge linjen, under Native Hebridean Salmon en sentral pådriver for eksportveksten på syv prosent.

 - Vi fortsetter å gjøre god fremgang i å levere vår strategi for langsiktig bærekraftig vekst. Vi har prestert stabilt, men vi erkjenner at effektene av helseproblemer har påvirket vår estimerte vekst på kort sikt. Tar vi hensyn til konsekvensene av dagens biologiske utfordringer, beregner vi et slaktevolum på 25 000 tonn i 2017, sier Craig Anderson, administrerende direktør i selskapet i børsmeldingen.

- Biologiske forhold vil fortsette å påvirke den forventede økningen i volum, men vi har kommet langt i å behandle disse utfordringene. Det globale laksemarkedet er sterk og prisene er ventet å holde seg høye, legger han til.

- Etablering av nye lokaliteter er en integrert del av vår vekst strategi og fortsetter å være et viktig fokus, konkluderer han.