Gå til innhold
Annonse
Dr. Jenna Bowyer i Skretting forteller at de er stolte av samarbeidet med Protix vil føre til en ny proteinkilde for fôrindustrien,Foto: Skretting
Dr. Jenna Bowyer i Skretting forteller at de er stolte av samarbeidet med Protix vil føre til en ny proteinkilde for fôrindustrien,Foto: Skretting

I en pressemelding skriver Skretting at de forplikter seg til å bruke insektmel fra Protix.

Annonse

Selskapet skriver i meldingen at forpliktelsen kan gi opptil 5,5 millioner måltid med norsk laks per år. Videre forteller de at bakgrunnen for denne forpliktelsen er en estimert økning på 30 millioner tonn sjømat fra akvakultur, noe som betyr at det vil være et økt råvarebehov på 45 millioner tonn.

- Kommersiell produksjon av insektmel kan bidra til å møte denne etterspørselen på en bærekraftig måte, forklarer de.

Tilgjengelig fra 2020

De forteller videre at Protix denne uken åpnet en moderne fabrikk for produksjon av insektmel i Nederland. I følge selskapet var Kong Willem-Alexander tilstede.  

- Skretting har signert en avtale med Protix som tilsvarer 5,5 millioner porsjoner med laks som har fått insektmel i fôret sitt. Hele volumet skal brukes i fôr til norske produsenter, og blir tilgjengelig fra 2020, forteller Skretting i pressemeldingen.

Fôr som inneholder insektmel er tiltenkt landbasertproduksjon. Bowyer i Skretting forteller at de er stolte av samarbeidet med Protix vil føre til en ny proteinkilde for fôrindustrien, noe om vil bidra til å redusere proteingapet i fremtiden

- Vi har sett produsenter som Protix gjøre kvalitetsforbedringer i hvert steg og vi tror at disse produktene kan gjøre en forskjell for tilgang på protein i fremtiden, understeker hun.

Markerer en reell endring

Under åpningen fikk gjestene ifølge selskapet omvisning i det nye anlegg som huser insekter som omgjør vegetabilsk avfall til bærekraftig protein. Skretting forteller at dette bidrar til en fremtidsrettet sirkulær økonomi.

- Denne åpningen markerer en reell endring for hele insektindustrien, ikke bare Protix», sier Kees Aarts, CEO i Protix.

Han legger til at de er veldig galde for at selskap som Skretting tilrettelegger for vekst i sektoren for insektprotein-

Ernæringsmessige fordel

Skretting forklarer i meldingen at de siste årene har forpliktet seg til utvikling av nyskapende råvarer, inkludert betydelig investering i FoU.

- Det er viktig for oss at nye råvare ikke bare er trygge og bærekraftige, men også sikrer at det endelige produktet ut i markedet har de ernæringsmessige fordelen vi forventer fra høykvalitets sjømat, sier Bowyer.

Avslutningsvis sier hun at akvakulturnæringen er stor og i vekst, og det er viktig å få nyskapende råvarer oppskalert til kommersielle volum. Hun forteller også at Skretting støtter Protix i deres utvikling og Skretting ser frem til å jobbe med flere aktører innen dette området.

 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse