Fiskefôr. Illustrasjonsfoto: Skretting.

Skretting vil investere 6 millioner euro i utvidet FoU-kapasitet

I løpet av de neste månedene vil Skretting øke sin forskningskapasitet betydelig, ved at de utvider Skretting Aquaculture Research Centre (ARC) ved Lerang Forskningsstasjon i Norge og åpner et helt nytt anlegg i Pargua i Chile.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en pressemelding skriver Skretting at de vil møte den den store utviklingen i global havbruksnæring med store investeringer i å utvide selskapets forskningskapasitet. I dag har de forskningsfasiliteter i Norge, Kina, Italia, Japan, Australia, Egypt og Ecuador. Nå vil de altså utvide det de har i Norge og bygge nytt i Chile.

Skrettings FoU-utvidelse vil fokusere på to viktige områder. Det ene er RAS. Resirkulering akvakultursystemer (RAS) blir stadig mer populært, ikke bare for laks, men også innenfor andre arter. I dag ønsker selskaper i alle de viktigste produksjonsområdene i i verden å i økende grad utvide bruken av RAS utover klekkerifasen og de tidlige livsstadier. Nå øsnker man å dekke hele produksjonssyklusen, melder de. Skretting ARC sitt anlegg på Lerang i Norge vil primært fokusere på RAS-prosessen , og undersøke og optimalisere hele systemet.

Det andre området selskapet vil fokusere på, er det ekspanderende råvaregrunnlaget.

- Ting har endret seg raskt, fra tidligere da diettene bestod av bare fiskemel og fiskeolje, til nå hvor Skretting har oppnådd full fleksibilitet i forhold til fiskemel med våre FLX dietter. Vi forventer lignende resultater i nær fremtid når det gjelder fiskeoljealternativer, sier Alex Obach, som er administrerende direktør i Skretting ARC.

Skrettings FLX-dietter ble lansert i 2016 og viste at man kan oppnå like god fiskehelse, vekst og ytelse i fôr helt uten fiskemel. Dette arbeidet fortsetter gjennom videre forskning på flere alternative råvarer.

- Chile har den nest største lakseoppdrettsnæringen i verden. Der kan man også bruke flere andre råvarer enn i Europa, inkludert animalske proteiner fra landdyr. Derfor er det logisk for Skretting også å investere i forskningsanlegg i denne regionen. Det chilenske anlegget vil dekke hele produksjonssyklusen, og ha fokus på råvarer og utfordringer som direkte påvirker den lokale næringen, sier Obach videre.

Fordi man har et ønske om å dele kunnskap for å utvikle næringen videre, vil begge fasilitetene åpne for samarbeid med ulike forskningssentre, universiteter og andre interessenter.