Gå til innhold
Annonse
Kart av Kåfjorden i Alta
Kart av Kåfjorden i Alta

Mandag ble det rapportert om store mengder rømt fisk i Kåfjorden. Fiskeridirektoratet utelukker ikke at laksen kan ha rømt fra slaktemerder.

Annonse

Finnmark Dagblad skriver i dag at Fiskeridirektoratet har vært på stedet siden de fikk melding om rømmingen mandag, og har gjort nødvendige undersøkelser for å finne kilden, hittil uten å lykkes. Da funnet så langt er veldig samlet, mener direktoratet at laksen er rømt fra et anlegg relativt nær Kåfjord.

– Etter det vi har sett utelukker jeg definitivt at det er hundre tusen laks som er på rømmen, men at det er flere tusen regner vi med. Dette er slakteklar laks som er tom i magen, så det er absolutt en mulighet for at laksen kommer fra slakteanlegget, uttaler regiondirektør i Fiskeridirektoratet i Finnmark til Finnmark Dagblad i dag.

Ifølge Larsen mistenker man at rømmingen skal ha skjedd når slaktelaksen har blitt transportert til slakteanlegget med brønnbåt for å bli samlet i slaktemerder. I Kåfjorden er det bare ett slakteri som holder til. Det tilhører Grieg Seafood og ligger på Ytre Simanes, like i nærheten av der folk har samlet seg for å fiske de siste dagene.

- Dette skal ikke skje

Regiondirektøren understreker at Fiskeridirektoratet ser meget alvorlig på lakserømmingen i Kåfjord.

– Det skal ikke skje, kort og godt. Det er meget skadelig at vi får rømming i en nasjonal laksefjord. Altaelva er kjent over hele verden, så vi ser meget alvorlig på dette her, sier Larsen til Finnmark Dagblad.

Fritt fiske inntil videre

Regiondirektøren berømmer lokalmiljøet for å ha gjort en god jobb, der blant annet en stor dusør på 400 kroner per fanget laks er utlovet av tre lokale oppdrettsaktører. Han oppfordrer sterkt lokalbefolkningen til å fiske så mye som mulig av den rømte laksen som han betegner som meget god matfisk da dette er slakteklar laks.

– Folk får både penger og fisk dersom når de leverer inn hodet, samtidig som de hjelper til med å få oppdrettslaksen på land. Fram til fredag klokken 10 er det fritt fiske med alle typer redskaper, sier han.

Direktoratet vil ta en ny vurdering av situasjonen torsdag for å avgjøre om det frie fisket skal utvides.

Kaos langs veiene

En vogntogsjåfør har klaget til politiet på parkeringen langs E-6 sør for Alta der mange nå står ved fjorden og fisker etter laks.

Politiet henstiller til at man plasserer bilen godt ut på veiskulderen, og ellers vurderer om det er trafikkfarlig, for eksempel i forhold til bakketopp eller sving. Det skriver Finnmark Dagblad i dag.

Les også: Rømmingen i Alta: - Saken havner nok på politikontoret

Kart av Kåfjorden i Alta. Foto: Skjermdump.
Kart av Kåfjorden i Alta. Foto: Skjermdump.
Annonse