Daglig leder Svein Martinsen i Morefish.

Slam kan koste settefisknæringen èn milliard i året

Tekset: Skal dagens settefiskproduksjon skje med 1-kilos-smolt, vil bare slamhåndteringen kunne koste opp til en milliard kroner. I tillegg kommer nesten like mye i investeringer i renseanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder i konsulentselskapet Morefish, Svein Martinsen har regnet litt på hva slamrensing og -behandling  kan koste norsk settefiskproduksjon.

I dag produseres det årlig cirka 300 millioner smolt med en snittvekt på  150 g. Men en slamfaktor på 1,5 kan vi anta at disse produserer rundt 85 000 tonn slam i året.

Slambehandling kan bli dyrt, men det kan også gi inntekter, mener daglig leder Svein Martinsen i Morefish.

Om man tenker seg at disse fiskene blir i stedet produsert postsmolt på ett kilo snakker vi i stedet om 570 000 tonn slam.

Levering av slam koster i dag mellom 80 øre og 2 kroner per kilo inkludert transport.

- Totalkostnaden for slambehandling av dagens smoltproduksjon vil dermed ligge mellom 70 til 130 millioner kroner årlig. Med postsmoltproduksjon øker dette til opptil en milliard kroner, sier Martinsen.

Investeringskostnader

Men for å få hentet ut slammet trengs det store investeringer i renseanlegg på landets cirka 150 settefiskanlegg.

- Komplett koster et slikt renseanlegg i dag mellom to og fem millioner kroner. Det betyr en total invstering på mellom 300 og 750 millioner kroner.

- Det er ingen tvil om at slam fra settefiskanlegg vil bli en industri i industrien, påpeker han.

At det kan bli dyrt er det ingen tvil om, men det ligger også muligheter i slammet, blant annet ved  bruk i bioenergi.

- Det kan absolutt være noe å hente med å prosessere slammet lokalt. Men det forutsetter teknologi som fungerer. Den må utvikles, sa han.