Anlegget hadde i 2019 en utforing på 899,3 tonn, av dette produserte anlegget 120 tonn med tørket slam, dette gir en effektiv slamoppsamling på 134 kg tørrstoff pr. tonn av total utforing. Oppe tid på slambehandlingsanlegget var 97.2 %, noe som viser stabilitet og driftssikkerhet. Dette er vi veldig fornøyd med, sier Arne Skorstad ved Flatanger Settefisk AS. Foto: Sterner AS

Slambehandling – overholdes utslippskravene?

Sterner AS tror at uten god nok teknologi er det umulig å etterleve myndighetenes nåværende og fremtidige krav til utslipp både fra fiskeproduksjon totalt og selve slam-behandlingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tradisjonelt har fôr, avføring og annet slam fra oppdrettsanlegg gått rett ut i sjø eller blitt deponert med ulike avtaler mot jordbruk osv. Siden Sterner satte fokus på slam-behandling i 2014 har det skjedd store endringer i oppdrettsindustrien, og Sterner fikk nylig ordre på sitt tørkeanlegg for denne type slam nr. 10 i rekken. I tillegg har man bygget to biogassanlegg. 

Tidligere innførte tiltak fra myndighetene samt nye normer vil føre til enda større fokus, og for å få tillatelsen må de som ønsker å øke produksjonen eller etablere nye anlegg, foreholde seg til et mer rigid og strengere regelverk i tiden som kommer.

- I den første tiden av slambehandlings-æraen trodde man det var mulig å bruke samme teknologi som den man bruker i kommunale renseanlegg, men fordi slam fra fisk er annerledes enn kommunalt slam, måtte ny teknologi inn for å fange og behandle slammet. Dette er så blitt videreutviklet og erfaringen fra de leverte anlegg er innhentet og systematisert for å kunne implementere stadige forbedringer, sier Robert Eliassen.

Suksess fra første stund

Flatanger Settefisk på Fosnahalvøya, er Sterner AS sitt første anlegg som ble etablert i 2015.

Robert Eliassen og Arne Hj. Knap, ansvarlige for tørke- og biogass teknologi hos Sterner AS, menermer fokus må på plass for at man skal kunne tilfredsstille myndighetenes utslippskrav. Foto: Sterner AS

- Systemet viste seg å rense langt bedre enn forventet, men fordi myndighetene hadde satt kravet på 50 prosent, garanterte vi bare det - selv om anlegget viste seg å klare mer, sier Knap og Eliassen.

De som har bygget tørkeanlegg for slam kan faktisk bruke mengde slam samlet opp som et raskt mål på om man tilfredsstiller utslippskravene eller ikke. Ligger oppsamlingen f.eks. på 100 kg tørrstoff pr. tonn fòr, er man ille ute og kjører!

Erfaringer fra de anlegg som er levert, viser en rensegrad mht. suspendert stoff på (60-65%) i gjennomstrømningsanlegg og (70-80%) i RAS-anlegg.

God filtrering sørger for å hente opp ca. 70% av partiklene i et gjennomstrømningsanlegg som Flatanger Settefisk. Spylevannet eller tynnslammet som de kaller det, går videre i prosessen til en slam fortykker, før det avvannes til 30-33 % tørrstoff og deretter tørkes i en tørke basert på varmepumpeteknologi. Med varmepumpeteknologi får man et lavt energiforbruk i tillegg til at man ikke har noe utslipp til luft og dermed lite støv- og lukt belastning på omgivelsene.

Det er vedlikeholdsvennlig, det justerer seg etter varierende drift og kan enkelt tilpasses økt produksjonskapasitet. Etter at avfallet er tørt, lagres eller fraktes dette i storsekker, til godkjent mottak hos gjødselprodusent. Sterner AS har en avtale med Grønn Gjødsel på Rakkestad som henter og videreforedler slam fra sine anlegg, denne tjenesten er kostnadsfri for oppdretter

Klimanøytralt slambehandlingsanlegg

Selskapet jobber mye for å utvikle nye anlegg innen slam og slam behandling. I den sammenheng er det utviklet og implementert biogass teknologi som de kan mate med kun fiskeslam som har et høyt nitrogeninnhold, en prosess som de hevder er alene om på det norske markedet.

- Det finnes selvsagt mange biogass anlegg, men disse benytter annen type teknologi og ulike typer lavnitrogen råstoffer for å produsere biogass. 

I et biogassanlegg produseres metan som kan benyttes til produksjon av elektrisitet og varmeenergi. I et såkalt Hybrid anlegg kombinerer de tørkeanlegg og biogass-anlegg og bruker produsert elektrisitet og varme til å drive anleggene samt tørke en blanding av biorest og slam som kan benyttes i gjødselsammenheng.

- Dette tror vi er «neste generasjon» slam-behandling og gir et meget spennende energi bilde, energi nøytralt anlegg med egenprodusert varme og elektrisitet. Dette er teknologi for større fiskeanlegg, evt. sentralanlegg for flere settefiskanlegg evt. med tillegg av mottak for slam fra f.eks. lukkede merder. Da får man saltholdig slam, men Sterner har også teknologi for å avsalte slikt slam.

Robert Eliassen, avdelingsansvarlig for tørke og biogass anlegg i Sterner AS, har sammen med prosess-spesialist Arne Hjalmar Knap, jobbet kontinuerlig for å ligge i forkant av utviklingen.

- Vi ønsker å levere en teknologi og anlegg som holder hva de lover, i tillegg til å være i forkant med utviklingen av ny teknologi som er nødvendig - sier de begge.