Anita Krohn Traaseth, adm.direktør Innovasjon Norge. Foto: Therese Soltveit.

Slik kan marine næringer bidra med 400 milliarder i eksport

Sjømatdagene: - Norge må øke olje-uavhengig eksport med over 800 mrd. Av dette bør marine næringer kunne bidra med halvparten. Administrerende direktør for Innovasjon Norge Anita Krohn Traaseth, forklarte hvordan hun mener dette potensialet skal kunne utløses.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Innovasjon Norge har definert seks områder der Norge som nasjon har spesielle fortrinn på og bør bygge framtidige næringer ut i fra. For uten ren energi, bioøkonomi, helse og velferd, smarte samfunn, og kreativ næring og reiseliv er de marine næringene pekt ut. Innovasjon Norge mener disse skal gi en såkalt ny «særstilling» for landet.

- Den marine næringen vil være viktig i hvordan Norge nå skal revitalisere innholdet i ny «særstilling» for landet. Vi ser det er en opptrapping av lån og tilskudd til marin industri, og at flere av aktørene er leverandører av ny teknologi og tjenester til havbruks og fiskerinæringen, sa Traaseth, under et innlegg på Sjømatdagene i Trondheim. 

Hun påpeker at marin næring er opptatt av bærekraft og er stor kunde i Miljøteknologiordningen.

- Litt under 40 % av dette gikk i fjor til den marine sektoren. Bare til prosjekter for å bekjempe lakselus gikk det nær 400 millioner kroner, sa hun.

Hun mener Norge har et behov for å øke olje-uavhengig eksport med over 800 milliarder kroner.

- I løpet av noen år bør marine næringer kunne bidra med 400 av disse.

100 milliarder vil hun se fra å øke verdien av sjømaten, 200 milliarder ved ny og bedre utnyttelse av marint råstoff, og 100 milliarder ved å øke eksporten av bærekraftige løsninger, sa hun.