- Når skal vi begynne tenke på at kostandene blir for høye. Ikke i dag. Det er for «mañana» - morgendagen. Det vi kan lære av oljenæringen er å sørge for å ha tid til å omstille seg, sier Søren Martens i Fish Pool under Ewos-konferansen på Solstrand. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Slik kan oppdretterne få opp til 7 kr mer for fisken sin

Ewos’ Solstrandseminar: Ved å ta de rette grepene i forhold til slakteplaner, kan oppdretterne få opp til 7 kroner mer for fisken. Det mener adm. direktør Søren Martens i Fish Pool.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Martens mente man burde starte produksjonsplanleggingen ved å se på når man får mest for fisken sin.

- Om man ser på prisene de siste årene har man i gjennomsnitt fått fem kroner mer for fisken sin i juli-august enn i september oktober. Bare ved å legge opp slakteplanene etter det får man bedre pris, sier Martens.

Les også: Frykter for oljesyndrom i laks

Han viste også forskjellen i pris mellom 6-7 kg laks kontra 4-5 kg laks.

Søren Martens. Foto: Fish Pool.

- Vi ser at prisen per kilo for disse størrelsene er relativ lik første halvår, og på slutten av året. Men i slutten av august har vi de siste årene sett at 6-7-fisken betales med i snitt 7 kroner mer en 4-5 fisken. Det er altså en enorm belønning for dem som greier å time storfisk til denne perioden.

Martens viste også et eksempel mer 2-3 kg fisk kontra 4-5 kg.

- Stort sett blir den minste fisken straffet med å bli betalt 4 kr mindre gjennom hele året. Men. Om sommeren kan den negative differansen være hele 7 kroner på disse to, sier han.

Forklaringen er at det i denne perioden tradisjonelt slaktes altfor mye fisk i 2-3-størelsen i forhold til hva markedet vil ha.

- Det er altså alvorlig mye å hente på å få riktig fisk til riktig tid, sa han.

Tenk tilvekst

Men en ting er regnestykker. Hvordan skal så en oppdretter få til å få frem en storfisk til slutten på sommeren?

- Da må du gjøre noe med vekstkurven. Det kan for eksempel være å sette ut større smolt, men man kan også gjøre ting på fôringssiden.

Han mener at mantraet om at MTB-utnyttelse og fôrfaktor er de viktigste parameterne, ikke er gyldig.

- Ikke slik prisene er nå. Da blir det absolutt viktigste å tenke tilvekst. Å få mer kilo ut av hver konsesjon får man drepende godt betalt for akkurat nå, sier Martens.

Les også: I en krevende integrasjonsprosess, har Cargill likevel fokus på fôrforbedringer

Om man får ut 1000 tonn av en konsesjon, med en produksjonskostnad på 30 kr og en salgspris på 45 kr/kg, gir det 15 kr i overskudd per kg.

Ved å bruke et dyrere fôr, som fisken vokser bedre på , vil eksempelvis produksjonskostnaden øke til 32 kr, kg. Men da får man gjerne 50 kr/kg for fisken, altså et overskudd på 18 kr/kg.

- Dette viser at du kan gi alvorlig mye gass, om det betyr at du kommer med slakteklar fisk når markedet betaler bedre, sier direktøren.

Mañana, mañana

Men det er flere som peker på risikoen ved å pådra seg enda høyere produksjonskostnader.

Martens viste til stortingsrepresentant Ove Trellevik som advarte mot at oppdrettsnæringen skulle gå i samme fellen som oljebransjen.

Les også: Næringen bedre enn sitt rykte

- Når skal vi begynne tenke på at kostandene blir for høye. Ikke i dag.  Det er for «mañana» - morgendagen.  Det vi kan lære av oljenæringen er å sørge for å ha tid til å omstille seg.

- Du kan i dag sikre 3-års kontrakter på 45 kr kg. Gjør du det har du god tid på å omstille deg om det kommer et priskrakk. Hadde Statoil tenkt noen år frem i tid hadde de ikke satt med milliardunderskudd i dag. Har du 100 prosent i spot, ja så går det også 100 prosent "til pises", mener han.