Lakselus, hunn og hann.

Slik var luseåret 2015

Fjoråret sett under ett var faktisk ett av de beste årene i moderne lakseoppdrettshistorie når det kommer til lus på fisken. Det er nok likevel en del oppdrettere i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, som antagelig ikke helt føler det slik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I gjennomsnitt hadde den norske oppdrettslaksen (og ørreten) 0,17 kjønnsmodne hunnlus på seg i 2015.

Siden man begynte å registrere slikt i gjennom Lusedata i 2002, ble fjoråret kun overgått av 2013, da det var 0,15.

Dette er også godt under gjennomsnittsnivået for perioden 2002 til 2014, som er på 0,24 lus.

En enkel regresjonsanalyse på utviklingen av lus gjennom denne perioden, viser at tendensen er fallende, tilsvarende en verdi på ca 0,05 per tiår.

Lusenivåene var gjennomgående lave i alle fylker etter vinteren, gjennom våren og sommeren.

Da den ville smolten gikk ut i mai, var det svært lave nivåer i de fleste fylker, med en snittverdi på ca 0,1.

Fra ca midten av juli tok det imidlertid fyr i lusenivåene i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal, med den høyeste enkeltuken på 1,32 i uke 35 i Nord-Trøndelag. Gjennomsnittverdiene i disse to fylkene holt seg over tiltaksnivåene gjennom resten av året, og skapte som kjent både overskrifter og hodebry der brønnbåt- og slakterikapasitet ikke strakk til.

Imidlertid var begynnelsen på året så bra at det kun var Nord-Trøndelag som fikk nivåer for hele året som oversteg gjennomsnittet i perioden 2002 til 2014.

Da året ebbet ut, ser vi av figuren under at man ser ut til å ha gjenvunnet noe av kontrollen i Nord-Trøndelag, mens man i Møre og Romsdal må kunne sies å ha utfordringer ennå. Man skal også være obs på hva som skjer i Nordland, et fylke som lenge lå veldig lavt.