Ronja Surperior. Foto: Sølvtrans.

Sølvtrans oppgraderer for en grønnere flåte

Som et miljøvennlig tiltak bytter Sølvtrans ut halogenbelysningen til nytt LED-system for alle de 20 båtene i flåten. Dette er kun ett av prosjektene bedriften har satt i gang for å holde grønn profil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Are Brautaset, leder for elektro og automasjonssystemer i Sølvtrans, sier de har satt i gang flere tiltak for å være miljøvennlige. Foto: Privat.

Are Brautaset er leder for elektro og automasjonssystemer i Sølvtrans, og forteller til Kyst.no at de er godt i gang med en miljøvennlig oppgradering av flåten. Rederiet bytter ut all av utvendig belysning, fra halogenlys, til nytt LED-system.

- Til nå har vi tatt fem til seks båter, så vi er midt i prosessen, sier Brautaset.

Totalt skal 20 skip oppgraderes, noe som kan gi god besparelse, både for økonomi og miljø.

- Ved å bytte ut hele flåtens belysning til LED-lys, beregner vi en NOx besparelse på elleve tonn. Dette vil ha en innvirkning, og ha stor besparelse på drivstofforbruket til båtene.

Som et eksempel tar Brautaset frem et regnestykke.

- På en av våre mindre båter har vi 13 flomlys av gammel type. Når de står på, har de et forbruk på 17 kW/h. Ved å installere nye LED-lys brukes bare 2,5 kW/h. Dette er 14,5 kW spart, hver time.

- Ved å gjøre en slik installasjon på hele flåten, gir det betydelige besparelser i drivstofforbruket totalt, sier han.  

Prosjektet med å bytte til et LED-system har fått støtte fra NOx-fondet, og Brautaset informerer om at de kun bruker lokale leverandører til prosjektet.

Kjører likestrøm på “Ronja Storm”

Sølvtrans har satt i gang flere tiltak for å være miljøvennlige, blant annet flere ENOVA-prosjekt og NOx-prosjekt.

- Via disse har vi installert utstyr om bord som måler energiforbruket i de forskjellige driftsoperasjonene.

Av nyere miljøtiltak vil nybygget «Ronja Storm» utrustes med et konsept hvor det kjøres likestrøm på el-anlegget, slik at man kan operere med variabelt turtall på generatorsettene.

Ronja Storm får også installert en elektrisk likestrømstavle forberedt for å koble til batteri i fremtiden, sier Brautaset og påpeker at det å føre en grønn profil er veldig viktig for selskapet.

- Det er viktig å ta vare på miljøet. Vi jobber i en bransje som jobber med mat, og det er viktig å passe på det miljøet vi opererer i. Vi prøver å spare inn der vi kan, og jobber hele tiden for å finne nye løsninger, sier Brautaset avslutningsvis.