Ole Fretheim, Business Development Manager Philips Lighting Aquaculture. Foto: Privat

Spesiallys til Bremnes Seashore

En av de fire nye hallene ved settefiskanlegget på Trovåg i Vindafjord kommune vil være ferdig før sommeren. Målet er at de skal kunne produsere opp mot 10 millioner smolt når alt er ferdig. Teknologien på anlegget er optimalisert for effektiv produksjon av stor og sterk smolt opp mot 400 gram i kar på land.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som en del av den tekniske effektiviseringen har de bestemt at karbelysningen ikke skal være vanlige flomlys.

- Det er mange faktorer som påvirker settefisken og en veldig viktig del er lys. Vi har hittil brukt vanlige flomlys, men vært ute etter å finne noe som passer bedre til settefiskproduksjon. At det er godt med lys i hele karet er viktig for å få jevn utvikling av all fisken og god smoltkvalitet. Muligheten for å kunne dimme lysene sakte ned så fisken ikke blir stresset er også noe vi ønsker. Vi ble positivt overasket når vi fant ut at Philips lager egne lyssystem kun til settefisk« sier Øyvind Haraldseid , driftsleder ved anlegget til Bremnes Seashore på Trovåg.

Anlegget i Trovåg

Det topp moderne anlegget har også resten av lysene i LED. «Med at vi slipper vedlikehold i lang tid fremover og bruker lite strøm til lysene, er dette en god investering» legger Øyvind til.

Forretningsutvikler i Philips, Ole Fretheim forteller litt om bakgrunnen til utviklingen av egne lys kun til settefisk. «Laksen har et veldig godt visuelt system, et eget lyssensitivt organ på hodet, i tillegg til mange lysreseptorer i hjernen. Behovet som mennesker har til lys er forskjellig fra laks og derfor har Philips laget et eget lysspekter kun for laks. Å tilpasse lysspekteret ut ifra biologiske behov er en teknologi som Philips har jobbet mye med.

For å finne ut av laksens spesifikke behov har Philips fått hjelp av forskere innen feltet både i Norge og i utlandet. Det er også satt i gang flere prosjekter med universitetsmiljøene for å se nærmere på området, da det stadig oppdages kunnskapshull i vitenskapen.

Ole vil gjerne legge til at «lysspekter kun er et aspekt med systemet til settefisk. Optikken er laget så lyset ikke blir reflektert i vannoverflaten og gir en jevn belysning som dekker karet. Lysene er koblet til et styresystem som sørger for nøyaktig simulering av soloppgang og solnedgang så fisken ikke blir stresset. Fordelene med belysningen ser vi på økt tilvekst og bedre smoltkvalitet.»

Lysene fra Philips har vær i markedet noen år og det er over ti anlegg som allerede bruker disse. I mange av de nye prosjektene som bygges er Philips også med i planleggingen for at laksen skal kunne bade i lyset.