Illustrasjonsbilde av fisk i merd. Foto: Kyst.no.

Sporing av fisk nærmer seg

Dersom det rømmer laks fra et oppdrettsanlegg over sommeren har næringen en ambisjon om at fisken raskt skal kunne spores tilbake til hvor den kommer fra. Bak etableringen av Sporbarhet AS står Mowi, Lerøy, Salmar og Cermaq.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Over halvparten av laksen som står i merder langs kysten tilhører disse fire selskapene. Metoden og systemet vi nå skal bruke for sporing av rømt fisk er et kvantesteg for næringen, og vi ser frem til å sette systemet i gang, sier prosjektleder for Sporbarhet AS Jørund Larsen i en pressemelding.

Selskapet ble stiftet 1. mars 2019, og er en videreføring av prosjektet «FarmSalTrack» som utviklet og testet ut sporing basert på geoelementer i fiskeskjell. En rekke aktører som Sjømat Norge, FHF og Veterinærinstituttet har i tillegg til de nevnte oppdrettsselskapene tidligere vært involvert og drevet frem arbeidet. Sporbarhet har også en god dialog med avlsselskapene om innsamling og bruk av DNA-data fra stamfisken, noe som gjør at man kan snevre inn søket etter en rømningshendelse betraktelig.

Sporingssystemet skal settes i drift over sommeren:

- Rømming fra oppdrettsanlegg er en utfordring for både næringen, myndighetene og miljøet. Vi vet at dette er et tema som politikerne har vært opptatt av i mange år, og tjenesten skal sikre at næringen framover kan spore fisken på en langt raskere og mer presis måte enn tidligere, forteller Larsen.

Ønsker flere aktører med

Sporbarhet AS går nå over i en ny fase, hvor systemet skal implementeres. Konserndirektør i Lerøy Stig Nilsen mener det er avgjørende at også andre aktører i næringen vil delta i samarbeidet om sporing av rømt fisk:

- De fire selskapene har nå lagt grunnlaget for metoden, men for at dette skal lykkes er det viktig at andre aktører også blir med i samarbeidet. Næringen må ta ansvar, ellers vil det bli pålagt spesifikke krav gjennom lov. Metoden vår er effektiv og tilfredsstiller forventinger og krav fra både myndigheter og politikere.

Denne uken utlyses også stillingen som daglig leder i selskapet, og rekruttering av flere aktører vil være en av hovedoppgavene for stillingen.

En rekke fordeler

Stig Nilsen mener fordelene med det nye systemet for sporing vil være bra for næringen:

- Sporingen vil både redusere kostnader og tap av omdømme. Med denne løsningen så skal tiden for rømminger hvor vi ikke kan fastslå hvem som er ansvarlig for fisken være forbi.

Beskrivelse av selve metoden:

Systemet som bygges opp er basert på at Sporbarhet gjennom en datavarehusløsning får tilgang og kan søke i et begrenset utvalg DNA- og produksjonsdata fra avls- og oppdrettsselskapene. Geoelementmetoden vil deretter bli brukt for å skille mellom fiskegrupper med samme genetiske opphav. Sporbarhet skal imidlertid være både teknologi- og leverandørnøytralt slik at sporingsmetode hele tiden kan videreutvikles basert på tilgjengelig metodikk.