Lekteren Riga har Skamik lusespyler og børster. Den har kostet Alsaker 60 millioner kroner. Foto: Alsaker Fjordbruk.

Spyler gjør susen på lusen

Alsaker-konsernet har investert store summer i lekteren Riga, som det er blitt installert Skamik på. Denne børster og spyler lus av laksen. Selskapet ser den gjør nytte og har god effekt på lusen, men driftssjef Øystein Brekke sier at de ikke er 100 % prosent fornøyd enda.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øystein Brekke er driftssjef for ti lokaliteter i Alsaker-konsernet. Disse områdene er i og rundt Sunnhordland-distriktet.

Han sier til kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett at lekteren "Riga"er helt klart verdt investeringen på rundt 60 millioner kroner, men ser forbedringspotensial hos lusespyleren.

- Lekteren er vi veldig fornøyd med og har helt klart troen på at det var en god investering. Denne kan vi bruke hele året og variere type behandlingsenheter som skal plasseres på den. For øyeblikket har vi Skamik-spyleren, men vi ser på sikt at dette kan endres til eventuelle andre løsninger også, forklarer han.

Brekke ser for seg at lekteren kan ha forskjellige typer avlusningsutstyr ombord, alt etter sesong og behov.

Lekteren Riga som har fått Skamik-lusespyler ombord. Foto: Hans Helge Vik.

Spyler og børster vekk lusen

Når det gjelder Skamik-spyleren som nå står på lekteren er han ikke 100 % prosent fornøyd, men sier de ser gode resultater på fisken, der rundt 80 % av de kjønnsmodne lusene fjernes ved hjelp av Skamiken. Resten tar leppefisken seg av, ifølge Øystein Brekke.

- Vi ser ikke noen store skader på fisken etter den har vært igjennom Skamik, men vi har hele tiden justert trykket på dyser og børster etter prøvene vi har tatt underveis i behandlingen. Det viktigste for oss er at fisken har det bra. Det er jo en påkjenning at fisken blir pumpet, så vi prøver å holde stressnivået på fisken så lavt som mulig under prosessen, legger han til.

Noe definitiv tilbakemelding på utstyret kan han derimot ikke gi enda, da selskapet ikke har hatt en grundig evaluering. Han påpeker også at spylerens resultater er forskjellige fra anlegg til anlegg.

- Noen plasser er fisken løs på rispet, det betyr at vi må ha et lavere trykk på dyser, som igjen betyr av spyleren blir mindre effektiv mot lusen. Fiskehelsen er viktig i denne prosessen og det prioriter vi til enhver tid, sier han.

Ut ifra de foreløbige resultatene kan han si at de så langt ser en effekt på over 90 % på bevegelige lus, og 80 % på hunnlus.

Brekke ser også at kombinasjonen av både spyler og leppefisk fjerner store deler av lusepresset på lokalitetene i Sunnhordland, der lekteren har vært under testing.

Bygd i Polen, testes på Fjellberg

Lekteren «Riga» ble kjøpt brukt i Polen og deretter ombygd, før selskapet fikk den fraktet til Norge. I august i fjor var behandlingsplattformen mot lus for første gang på plass i Fjellberg i Kvinnherad Kommune, der selskapet tester ut nysatsingen.

Lekteren ble også nylig døpt hjemme på hovedbasen til selskapet på Tysnes, som du kan lese mer om her: Trippel skipsdåp på Tysnes

Alsaker-konsernet har investert hele 60 millioner kroner for lakselusplattformen, som er utviklet av Alsaker Fjordbruk i godt samarbeid med Skamik, Stranda Prolog og Sterner. Arbeidet med montering av utstyr i Norge, er utført ved Halsnøy Dokk på Halsnøy i Kvinnherad Kommune.

  • Lekteren er 40 meter lang, 20 meter brei. Den har et 1000 kilowatt aggregat, med to Skamik spylere.
  • Blant noe av utstyret som er montert er det store spylevannpumper som hjelper til med å transportere fisken tilbake i merden. Det er også fiskepumpe med fire store vakuumtanker på 9200 liter, levert av Stranda Prolog.

Driftsdirektør Hans Helge Vik har tidligere uttalt til kyst.no at plattformen skal brukes i fylkene Hordaland og Rogaland.

– Dersom vi har kapasitet til det, vil vi på sikt vurdere å leie den ut. Men vi må først bli flinke til å behandle med den, konkluderer Vik.

Du kan lese mer om Skamik-spyleren og lekteren Riga i nummer 10 av Norsk Fiskeoppdrett.