Eva Maria Kristoffersen, daglig leder Egil Kristoffersen og Sønner AS. Foto: Therese Soltveit

Står på i arealkampen

Oppdretter Egil Kristoffersen og sønner (EKOS) gir ikke opp arealkampen rundt etablering av oppdrettsanlegg på Gaukværøy i Bø kommune. De fikk nylig for andre gang godkjent planene sine av kommunen og er klar på at de forventer å ta lokaliteten i bruk så raskt som tillatelsene er på plass. Men først skal Fylkesmannen si sitt på ny.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Daglig leder Eva Maria Kristoffersen sier til kyst.no at de har veldig bruk for lokaliteten ved Gaukværøy. Fra før har EKOS produksjon av laks i Malnesfjorden, Møklandsfjorden og rundt Guvåg i Bø, og har søkt om å få etablere en ny lokalitet på innsiden av Gaukværøya.

– Vi mangler produksjonsareal for å kunne få til fornuftig generasjonsadskillelse mellom årganger og tilstrekkelig brakklegging av de områdene vi driver i, forklarer hun. 

Behovet oppstår som en konsekvens av målsetningen om å drive mest mulig miljøvennlig både i forhold til nærmiljø, fjernsone og lusekoordinering med naboer.

Les også: Fikk ja av Fylkesmannen

Andre avstemming om lokaliteten Gaukværøy ble gjennomført nylig i kommunestyret i Bø, og med tolv mot sju stemmer vedtok de på nytt at oppdretteren får opprette lokaliteten. Det er dermed nå opp til fylket å godkjenne om dette blir godtatt, ifølge VOL.no som først omtalte saken.

Den nye avstemmingen ble holdt fordi Fylkesmannen i Nordland hadde underkjent saksutredningen som ble gjort i Bø kommune i forbindelse med vedtak i fjor høst.

– Manglene i saksbehandlingen skyldes etter mitt syn at lokalisering av oppdrettslokaliteter er et meget komplisert fagfelt som kommunepolitikere flest og ansatte i administrasjon ikke har erfaring og detaljkunnskap om, utdyper Kristoffersen.

Teksten fortsetter under illustrasjonen.

– Utålmodige

Hun påpeker at selskapet heller ikke søker om dispensasjoner så ofte og sier det er godt mulig at de kunne lagt enda bedre til rette for saksbehandler slik at det ikke ble gjort feil.

– Vi er selvsagt utålmodige etter å få ta lokaliteten i bruk, men vi skjønner at det finnes krav til ryddige og demokratiske prosesser i samfunnet og at det tar tid, sier den daglige lederen til kyst.no.

Les også: Solid suksess med over 100 millioner i overskudd

Lokaliteten Gaukværøy ligger eksponert til og er plassert på en god måte i forhold til dagens krav til moderne fiskeoppdrett. Den ligger i et strømrikt område med åpent hav som nærmeste nabo, og oppdretts-sjefen påpeker at den ligger lengre ut mot åpent hav enn lokaliteten som er tiltenkt Havfarmen til Nordlaks.

Daglig leder Eva Maria Kristoffersen kjemper for å få etablere ny lokalitet på Gaukværøya. Foto: Egil Kristoffersen og Sønner AS.

– Fagfolk hos Fylkesmannens miljøvernavdeling, Mattilsynet og Fiskeridirektoratet mener at lokaliteten er godt egnet til oppdrett, og har uttalt seg positivt om at bedriften bør få ta lokaliteten i bruk. Både gjennom vedtak om utslippsttillatelse, og godkjenning av lokaliteten i forhold til egnethet for fiskehelse og fiskevelferd, samt konfliktnivået mot fiskeri.

Vil følge opp innspill

Oppdrettsjefen håper at fylkeskommunen som har det endelige vedtaket, støtter seg på vurderingene gjort av fagetatene og sin egen politiske linje om at det er ønskelig å flytte produksjonen til bedre egnede områder ut fra miljøhensyn.

– Vi tror de vil komme til en tildeling av lokaliteten. Vi vil forsøke å følge opp de innspill som har kommet om hensynet til miljø og naboer på en seriøs måte, slik at konfliktnivået blir minst mulig når vi starter opp, sier hun til kyst.no.

Egil Kristoffersen & Sønner har søkt om en MTB på 3.120 tonn ved Gaukværøy, og har planer om å ta lokaliteten i bruk så raskt som tillatelsene er på plass.

– Vi forventer å utnytte produksjonskapasiteten fullt ut, konstaterer Kristoffersen. 

  • Egil Kristoffersen & Sønner AS driver sin virksomhet i Bø og Meløy kommuner i Nordland.
  • Settefiskvirksomheten er organisert under Nordland Akva AS, mens havbruk og slakterivirksomhet er lokalisert til Bø kommune.
  • Selskapet har idag 21 fast ansatte i administrasjon, vedlikehold, røkting etc, og 16-17 på deltid i slakteriet.
  • De produserer rundt seks millioner smolt og 7000 tonn sløyd laks hvert år.