Illustrasjonsfoto fiskedisk. Foto: Kyst.no

Stadig flere forbrukere ønsker å velge ansvarlig fangstet sjømat

Stadig flere forbrukere i Norge og ellers i verden er bekymret for havene våre og ønsker å aktivt kunne velge ansvarlig fangstet sjømat, det viser nye tall fra verdens største forbrukerundersøkelse omkring bærekraftig sjømat, gjennomført av innsiktsselskapet GlobeScan på oppdrag fra Marine Stewardship Council. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Undersøkelsen som omfatter mer enn 20 000 mennesker i 23 forskjellige land avslører at nesten 6 av 10 sjømatkonsumenter allerede har tatt aktive valg i kjøpsøyeblikket for å beskytte havet. Dette dreier seg om å bytte til ansvarlige merkeordninger, kjøpe flere ulike sjømatarter og/eller endre plassen hvor de kjøper sjømaten. I Norge har nesten 5 av 10 sjømatkonsumenter tatt de samme aktive valgene. Det er den yngre generasjonen og foreldre som leder an forbrukeraktivismen, kommer det frem i en pressemelding. 

Ser man fremover er det stadig flere konsumenter som ønsker å ta disse aktive valgene. Hele 7 av 10 norske sjømatkonsumenter er villige til å aktivt gjøre valg som beskytter havene og sjømaten for fremtiden. 60 % av de spurte norske sjømatkonsumentene mener at for å bevare havene våre, må man velge fisk og sjømat fra bærekraftige kilder.  

Havet inneholder opptil 80 prosent av livet på jorden og sjømaten gir en viktig proteinkilde til mer enn 3 milliarder mennesker over hele verden. Samtidig er en tredjedel av den globale sjømaten overfisket og ytterligere 60 % er fisket til sin maksimale kapasitet.

På FNs World Oceans Day, den 8.juni, lanserer den uavhengige og ideelle miljøorganisasjonen Marine Stewardship Council en global kampanje, «Little Blue Label, Big Blue Future», der målet er å motivere flere forbrukere til å aktivt velge sjømat som er sertifisert av den strenge MSC-standarden.

- Med overfiske, klimaendringer og forurensning som øker presset på havene våre, har valgene vi tar som forbrukere aldri vært viktigere. Denne undersøkelsen viser at folk virkelig bryr seg om hvor sjømaten deres kommer fra og hvordan den er fangstet, sier Rupert Howes, administrerende direktør i Marine Stewardship Council.

- I en tid hvor sjømatnæringen står overfor enorme utfordringer som et resultat av coronavirus-pandemien, kan vi alle spille en rolle i å støtte fiskere som fisker bærekraftig, og som bidrar til å beskytte marine økosystemer og ivareta sjømatforsyningen for fremtidige generasjoner. Velg sertifisert bærekraftig sjømat ved å se etter det blå MSC-merket, fortsetter han.