Bára Gunnlaugsdottir, Chief Strategic Officer. Foto: StofnFiskur.

Stofnfiskur første avlsselskap med spesialgodkjenning fra Sernapesca

REYKJAVIK: Som første leverandør av lakserogn i verden, har StofnFiskur HF på Island fått alle sine fire anlegg godkjent i henhold til OIE Compartment Standard av det chilenske direktoratet for fiskeri- og akvakultur, Sernapesca, melder selskapet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette medfører at StofnFiskur i øyeblikket er eneste utenlandske selskap som har tillatelse til å eksportere lakserogn til Chile, og er i sin helhet eneste avlsselskap i verden som innehar denne godkjenningen, melder selskapet i en pressemelding.

OIE Compartments innebærer at området rundt StofnFiskur sine fire landbaserte anlegg på Island er definert som fullstendig isolerte og beskyttet mot eksterne sykdomstrusler.  Levende materiale (stamfisk, smolt, rogn) kan kun forflyttes innenfor sonen som er definert gjennom godkjenningen. Selskapet er også underlagt strenge systemer og rutiner for oppfølging, kontroll, avviksrapportering og avvikshåndtering som et ledd i godkjenningen.

StofnFiskur anlegget Vógavik på Island.

- Vi er meget fornøyde over å være første rognprodusent utenfor Chile som har fått på plass denne godkjenningen, forteller Bára Gunnlaugsdottir CSO i StofnFiskur HF.

Lang prosess

–Det har vært en lang prosess som startet med en godkjenning hos MAST, som er det islandske mattilsynet. Deretter tok MAST søknaden vår videre for behandling hos de chilenske fiskeri- og akvakulturmyndighetene, som nå har gitt oss sin endelige godkjenning, sier hun.

–Vi har mer eller mindre drevet våre anlegg i henhold til standarden i en årrekke, og det var viktig for oss å få en endelig dokumentasjon på at vi har en 100 % bio-sikker produksjon gjennom IOE godkjenningen, utdyper Gunnlaugsdottir entusiastisk.

  • StofnFiskur er et Islandsk selskap som driver med avl og genetikk på atlantisk oppdrettslaks.
  • Selskapet har hovedkontor i Hafnarfjördur, utenfor Reykjavik og har fire anlegg for produksjon av stamfisk og rogn i det Sør-Vestlige hjørnet av Island.
  • StofnFiskur er eiet av det britiske børsnoterte selskapet Benchmark Holdings plc og er et søsterselskap av norske SalmoBreed AS.