Illustrasjonsfoto av PD-syk laks. Foto: Veterinærinstituttet.

Storinnrykk av PD

Ifølge Veterinærinstituttet er det påvist/ mistanke om PD på hele 11 lokaliteter i mars. - Det er for tidlig å si om denne økningen representerer en trend, skriver instituttet. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Instituttet skriver at det i mars er påvist PD på en lokalitet i Rogaland, en i Hordaland og to i Møre og Romsdal. Det er i tillegg mistanke om PD på to lokaliteter Hordaland, tre i Møre og Romsdal og to i Sør-Trøndelag.

- Hittil i år har det vært 31 påviste/mistenkte tilfeller av  PD mot 25 på tilsvarende tidspunkt i fjor. Det er likevel for tidlig til å si om dette representerer en trend. Årsvariasjoner i vanntemperatur er blant annet en faktor som har innvirkning på sykdomsutvikling og smittetrykk. På samme måte er det usikkert om de 12 påvisningene hittil i år i Sør-Trøndelag mot to i fjor, er uttrykk for en negativ utvikling. Imidlertid er det all grunn til å følge dette nøye all den tid Sør-Trøndelag grenser til områder med aktiv PD-bekjempelse, konkluderer de.

Ifølge fiskehelserapporten for 2015 er PD fremdeles den alvorligste virussykdommen hos laksefisk i sjøvann. Det er i dag to PD-epidemier i Norge. En med subtype marin SAV 2, som hovedsakelig er begrenset til Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, og en med SAV 3 begrenset til Vestlandet.

- Etter at Nordmøre og Sør-Trøndelag ble definert som endemisk sone for PD, var det i 2014 fem påvisninger av PD lenger nord. Disse har blitt bekjempet med nedslakting eller flytting inn i SAV2-sona. Tiltakene synes å ha vært effektive. I 2015 var det bare ett tilfelle i Nord-Trøndelag, og utviklingen lover godt for mulighetene for å opprettholde de fire nordligste fylkene som PD-fri sone, heter det i rapporten.

Det ble i fjor påvist PD på totalt 137 nye sjølokaliteter, og i rapporten konkluderer instituttet med at situasjonen for PD med SAV3 på Vestlandet er stabil i forhold til året før, mens det ses en reduksjon for epidemien med SAV2 på 18 prosent.