Stort spenn i lønnsomheten i ulike lakseregioner

Alle lakseselskapene som er notert på Oslo børs har levert sine fjerdekvartalstall. For de som driver i utlandet spriker det fra det svært gode til minusresultat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De børsnoterte selskapene med lakseproduksjon som er registrert på Oslo børs har rapportert tall ikke bare på konsernnivå, men også på landsnivå. Og noen av selskapene har kun produksjon i utlandet. Kyst.no har sett nærmere på hvordan det gikk i de andre lakseproduserende landene. Sak om hvordan det gikk for de norske selskapene kan du lese her.

EBIT/kg av selskaper med utenlandsk aktivitet. Kilde: Selskapenes kvartalsrapporter. Klikk på bildet for større figur.

Som man ser av figuren er det Bakkafrost som har rapportert de beste tallene.

– Oppdretts- og fôrsegmentene hadde svært gode resultater, mens VAP-segmentet hadde det tøffere i 2016, sier administrerende direktør, Regin Jacobsen i en kommentar.

Selv med gode resultater sier de at lakselus så langt har krevd mye arbeid for selskapet, og med de nye færøyske forskriftene om lakselusbekjempelse, forventer Bakkafrost at driftskostnadene vil øke for oppdrett av laks i dette området.

Bakkafrost har også ILA-spøkelset hengende over seg etter en positiv prøve for ILA i 2016 og en ny i 2017. Den sistnevnte medførte utslakting av to merder.

SSC svakest

Aktøren som gjorde det svakest av de utenlandske er The Scottish Salmon Company (SSC).

- Næringens utbredte biologiske utfordringer og dødelighet fortsatte å påvirke slaktevolum og medførte en økning i produksjons- og driftskostnadene med 15% i kvartalet, skriver SSC.

Craig Anderson, som er CEO i selskapet sier at de sliter med både lakselus og gjellehelse.

Dette har påvirket slaktevolumene på flere vis.

- Foruten at dødelighet har gitt mindre volumer å slakte på, har de dels vært nødt til å foreta forsert slakting både på grunn av helsesituasjon, og dels for å imøtekomme kontraktsforpliktelser.

- Dette vil igjen påvirke fremtidige volum, sier han.

Dermed ser det ikke ut til at de tøffe tidene helt er over for SSC.

Arnarlax rapporter første Q4

Et relativt nytt selskap i kvartalspresentasjonene er islandske Arnarlax. De blir rapportert gjennom Salmars eierandel som nå er oppe i 34 %.

Arnarlax slaktet sin første laks i 2016 og det totale slaktevolumet endte på 4 000 tonn. Totale driftsinntekter for 2016 endte på 247,4 millioner norske kroner, og det operasjonelle driftsresultatet for 2016 ble negativt med 1,7 millioner.

- Resultatet er påvirket av høye kostnader på første generasjons produksjon, med lang produksjonstid, relativt høy dødelighet, samt høye prosesserings- og logistikk-kostnader. I tillegg kommer engangskostnader knyttet til oppkjøpet av Fjardalax. Mot slutten av 2016 startet selskapet slakting på andre produksjonsgenerasjon (fisk satt i sjø 2015).

 - Denne generasjonen har betydelig lavere produksjonskostnad. For 2017 forventer selskapet å slakte rundt 10 000 tonn laks, skriver de.