AOS oksygensensor. Foto: Nortek.

- Strømmåling kan kutte fôrkostnader og styrke lønnsomheten

Selskapet Nortek mener oppdrettere kan kutte både fôrkostnader og øke lønnsomheten ved å overvåke miljøparameter og strømforhold ved hjelp av deres måleverktøy. – Per i dag har våre kunder installert systemet på 265 lokaliteter, opplyser Ketil Horn, ingeniør og produktansvarlig i selskapet til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nortek er lokalisert i Bærum og har de siste 20 årene spesialisert seg på utvikling av instrumenter og systemer for strømmålinger. De siste fem årene har selskapet også levert tjenester til havbruksnæringen. I dag er målesystemet installert på 265 lokaliteter langs kysten.

- Vi kaller systemet som brukes i havbruksnæringen for AOS og de fleste systemene er installert i kystområdene nord for Bergen. I hovedsak blir systemet brukt til rapporteringer av oksygennivåer, strømmålinger og nå også salinitet, sier Horn.

Han forteller at flere oppdrettere har ønsket å få inn salinitetsmålinger da flere i næringen mener at dette kan påvirke biologien og fiskehelsen i lakseanleggene.

AOS på lokalitet. Foto: Nortek.

- AOS-systemet består av en sensor og en innsamlingsenhet som overfører målingene til et system, hvor data etter å ha blitt sammenstilt blir tilgjengelig for oppdretterne i et webgrensesnitt.

- Fem prosent havbruk

Nortek har global tilstedeværelse og fem prosent av omsetningen deres kommer fra havbrukssektoren.

- Vi ser på oppdrettsindustrien som et enkeltmarked med mange spennende muligheter hvor vi også kan komme med nye anvendelser fremover, sier Horn.

- Vi har stor pålitelighet i systemene våre og sensorene kan stå lenge i sjøen i motsetning til annet vi har sett, sier han.

Horn mener at kontinuerlig overvåking av parametre kan løse flere av næringens utfordringer.

- Fremover ser vi nærmere på ytterligere rapporteringer som kan bedre forholdene i anleggene. Mye er relatert til strøm og fôring da vi ser at strømmålinger kan kutte fôrkostnader ved å redusere fôrspill og styrke lønnsomheten, opplyser han.

  • Nortek lager vitenskapelige instrumenter som gir forskere og ingeniører over hele verden forståelig og anvendelig informasjon om bølger og hvordan strømmer i vann beveger seg.
  • AOS-systemet består av en boks og opp til fire sensorer som gir online tilgang til data om de viktigste parametrene i anleggene.
  • Per første desember 2016 er 265 enheter utplassert langs kysten.