Dag Sletmo er senioranalytiker i DnB. Han er ikke skråsikker på at kronen skal stryke seg igjen etter fem års svekkelse.

- Svak krone kan være den nye normalen - en fordel for lakseprisen

- Den svake kronen har vært en velsignelse for norsk sjømatnæring, mener sjømatanalytiker i DnB, Dag Sletmo. Han argumenterer for at det ikke er umulig det kan vedvare slik, på tross av allmenn oppfatning om det motsatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et innlegg Dag Sletmo har postet på LinkedIn går han inn på mekanismene som fikk kronen til å kollapse rundt 2013 og hvorfor den ikke har kommet seg opp igjen.

- Den svake kronen har vært en velsignelse for norsk sjømatindustri siden oljeprisen kollapset for fem år siden og fikk den norske kronene til å stupe.

Ifølge Sletmo vil en 10 prosents nedgang i kronen imot euro typisk gi en fem prosents eller mer økning i lakseprisen i kroner. Han påpeker at fôrkostnaden også vil øke, men da med ca. 1-2 års tidsforsinkelse. Ved en styrking av kronen vil det motsatte skje.

- Fem år er lang tid, og oljeprisen har kommet seg igjen. Men kronen er fortsatt svak, selv som «alle» økonomene sier at den skal styrke seg igjen, skriver Sletmo.

Dersom kronen går tilbake til det langsiktige gjennomsnittet, er tommelfingerregelen hans at det vil bety en nedgang i lakseprisen på ca. 5 kroner/kg.

- Men finansmarkedene kan være litt som tenåringer, motene endrer seg. De gamle driverne til kronen var oljeprisen og rentesatsen. Den modellen fungerer ikke lenger, skriver han.

Kommentatorer har ifølge analytikeren kommet med flere forklaringer, som klimarisiko, høy boliggjeld, geopolitiske spenninger, for å nevne noe.

En annen faktor han foreslår er at nivået på oljeinvesteringene antagelig er viktigere for dette enn prisen på olje, ettersom oljeinntektene våre eksporteres til finansmarkeder i utlandet via oljefondet. Disse investeringene kan dermed være i langsiktig tilbakegang, men holdt oppe en stund som følge av et par megafelt-utbygginger.

- Svaret er at ingen vet egentlig. Kanskje er dagens nivå den nye normalen for kronen. I så fall ville det være positivt for sjømatindustrien, mener Sletmo.