Thor Olav Sperre i Sperre AS i samtale med Bjørn Sirnes i Akva Group. Foto: Gustav Erik Blaalid

Tar notvasken til nye høyder

Notodden: Sperre AS har gjort notvasken så skånsom og lett at røkterne snart kan bruke tiden på å gjøre andre ting. I samarbeid med Akva Group skal de revolusjonere notvasken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Du har sikker sett reklamen med den selvgående gressklipperen som arbeider på egen hånd når det er behov? Kan en notvasker operere på samme måte? Ja, mener gründer og direktør i Sperre AS, Thor Olav Sperre som allerede har den på tegnebrettet. Men først skal de vise at den nye vaskeren er god for rundt 5 000 kvadratmeter not per time, uten å lage så mye som en rift i notlinet.

Under kan du se notvaskeren i aksjon fra undersiden (Tekst fortsetter under filmen).

[video width="1920" height="1080" mp4="https://kyst.no/wp-content/uploads/2016/08/Undersida.mp4"][/video]

- Vår teknologi bygger på bruk av konvensjonelle metoder som elektrisk drift på thrusterne, og vannjet i de roterende spyle-diskene. Hemmeligheten ligger i programvaren og det avanserte styringssystem som gjør at du kan manøvrere farkosten med milimeterpresisjon, forteller Thor Olav Sperre til Norsk Fiskeoppdrett/kyst.no.

Han har drevet med ROV (Remote Operated Vehicles) siden 1994, rettet mot inshore/offshore næringen. For åtte år siden fikk han øynene opp for oppdrettsnæringen, men erindrer en heller lunken mottakelse.

- Det var på Nor Fishing-messa i Trondheim at vi hadde med oss en ROV-enhet for å vise fiskeri og oppdrettsnæringen hvilket potensial som ligger i denne teknologien. Men tilbakemeldingen var til dels negativ: Dette har vi ikke bruk for i vår næring. Dette er noe oljenæringen holder på med, var tilbakemeldinge, sier Thor Olav og smiler godt.

Han vet, i likhet med en hel oppdrettsnæring, at nettopp utstyr som dette bidrar til å gjøre hverdagen sikrere for alle som har laks i sjøen.

I kompani med Akva Group

Sperre er etablert i Notodden i Merdeveien, av alle plasser. Da skulle man jo tro at vi var i hjertet av norsk oppdrettsnæringen, men alle som kjenner geografien vet at det er langt fra Notodden til nærmeste laksemerd. Men etter å ha fått den nye notvaskeren demonstrert, er det lite som tyder på at fysisk avstand har betydd noe, iallfall ikke i negativ forstand.

- Vi har jobbet med Sperre en tid og gjort grundige tester med notvaskeren som har fått navnet Flying Net Cleaner (FNC). Vi er så overbevist om produktet at vi har inngått en forhandleravtale, sier salgssjef i Akva Group ASA, Bjørn Sirnes til kyst.no.

De skal lansere produktet under Nor-Fishing-messen i Trondheim som åpner dørene den 16. august. Sirnes og resten av Akva Group-teamet ser frem til lanseringen, for dette er et produkt de virkelig har tro på.

- Vi har allerede fått henvendelser fra kunder som har hørt om vår Akva Sub Fighter FNC8. Den er patentsøkt, robust, er enkel å operere, består av få komponenter, enkel å vedlikeholde og å rengjøre, og ikke minst har den stor arbeidskapasitet, forteller en oppstemt Bjørn Sirnes.

Han ønsker ikke å gå ut med et eksakt tall for hvilke kapasitet vaskeren er god for, men forteller at den ligger rundt 5 000 kvadratmeter per time, noe som gjør den til desidert markedsvinner. Han antyder samtidig at den teoretiske kapasiteten ligger vesentlig over dette.

Notvaskeren i aksjon sett ovenfra. (Tekst fortsetter under filmen).

[video width="854" height="480" mp4="https://kyst.no/wp-content/uploads/2016/08/sperre_akvagroup_notvasker.mp4"][/video]

Ikke fysisk kontakt

Fordelen med vaskeren er ifølge Tor Olav Sperre at denne ikke griper tak i nota med hjul eller belter som skader nota. Navnet "Flying Net Cleaner" spiller på det faktum at vaskeren skal flyte langsmed notveggen, ikke klatre på den. Renere not betyr bedre fiskehelse og fiskevelferd. Gjennomstrømming og oksygentilførsel blir bedre, og potensielle kilder for sykdomssmitte reduseres. Dessuten er risikoen for fysiske skader på nota redusert.

- Risikoen for å skade notlinet er redusert til et minimum, og vi mener at dette faktumet må være vesentlig når det gjelder sikkerhet, sier han.

I oppdrettsnæringen har det vært noen episoder med lakserømming etter hull i not der røff behandling med notvasker har vært mistenkt som årsak.

- Akva Group tilbyr AKVA FNC8 Sub-Fighter for rundt 1,5 millioner kroner. Da er ikke noe ekstrautstyr med. Enheten kan utstyre med kameraer og annet ekstrautstyr om man vil, sier Bjørn Sirnes.

Trinn 1, 2 og 3

Sperre forteller at produktlanseringen de nå er i gang med, er i første del av tre faser.

- I fase to skal vi utvikle notvaskeren til også å kunne samle opp groen som spyles bort fra notveggen. Dette gjør vi ved å montere på en undertrykks-enhet som sørger for at vannet som spyles ut, går i en sirkel tilbake i oppsamler-enheten. Dette vil forhindre spredning av uhumskheter over et stort område, men heller samle det opp og bruke det til noe positivt.

- I fase tre vil vi utvikle en autonom ROV. Det vil si at den opererer på egen hånd, og etter behov. Teknologien finnes allerede, men må tilpasses de fysiske omgivelsene i en laksemerd, legger han til. 

Det er mange hindre i en merd som tau, biomassetellere, leppefiskskjul, dødfisksamler og annet som må tas hensyn til når notvaskeren skal opereres inne i merden. Men Thor Olav Sperre er overbevist om at dette ikke er en femtidsvisjon, men noe som kan være et faktum allerede innen 1-2 år.

- Når man ikke bruker ROV-en til notvask, kan den flyttes over på andre verktøy som har andre funksjonaliteter. For eksempel overvåkning og rengjøring av fortøyninger og forankringer, sier han og viser oss kontrollrommet der operatørene kan sitte tørt og trygt å styre FNC-enheten og overvåke det hele via skjermer. Eller de kan hekte på seg en fjernstyringsenhet og stå på merdkanten og ha visuell kontakt med enheten, forklarer han.