Havfarm-prosjektet til Nordlaks er det største prosjektet så langt når det gjelder utviklingsløyver. Illustrasjon: Bennett

Tar videre èn av fire Havfarmer i utviklingskonsesjoner

Fiskeridirektoratet melder at de har avslått deler av Nordlaks Oppdrett sin søknad om 39 utviklingskonsesjoner til utvikling av fire typer Havfarmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Direktoratet skriver at selskapet er samtidig orientert om at Fiskeridirektoratet er innstilt på å gå i videre dialog med sikte på å kunne fatte vedtak om tilsagn om utviklingstillatelser til ferdigutvikling av én Havfarm.

De skriver også at de først var i tvil om det vil være formålstjenlig å innvilge det omsøkte antallet tillatelser og ba søker redegjøre for prosjektinvesteringer, samt utarbeide en investeringsplan som tar høyde for byggingen av én Havfarm.

I ettertid ble det avholdt møte mellom Nordlaks og Fiskeridirektoratet der temaet for møtet var avgrensningen av utviklingstillatelsene. Nordlaks beskrev i dette møtet fire forskjellige Havfarmkonstruksjoner og uttrykte behov for å få tildelt en utviklingsbiomasse på 30.000 tonn for å kunne utvikle samtlige av disse.

- Slik Fiskeridirektoratet forstår det, tar alle de tre forskjellige Havfarmene utgangspunkt i pilotprosjektet som er beskrevet i første søknaden. Etter direktoratets forståelse er forskjellen mellom anleggene primært knyttet til fortøyning og fremdrift, mens det øvrige er i det vesentligste likt.

- Etter Fiskeridirektoratets vurdering er søknaden med supplerende informasjon og tilhørende vedlegg i utgangspunktet tillitsvekkende. Søker har klart å beskrive planen og fasene for utviklingsprosjektet på en tilfredsstillende måte. Basert på søknaden og involverte aktører har Fiskeridirektoratet kommet til at den Havfarmen som i søknaden av 24. november 2015 beskrives som pilotprosjektet med fast fortøyning bestående av enten ett enkelt sugeanker eller tre til seks anker inn i en svivel i baugen, er tilstrekkelig beskrevet til at Fiskeridirektoratet vil gå i videre dialog med søker med sikte på å kunne fatte et vedtak om tilsagn om utviklingstillatelser til ferdigutvikling av denne.

Men faktum at Nordlaks ikke kan levere tilstrekkelig dokumentasjon av elementene som skiller Havfarmene fra hverandre innebærer at Fiskeridirektoratet ikke kan vurdere gjennomførbarheten av de øvrige planlagte produktene.

Les Nordlaks sin pressemelding til Fiskeridirektoratets avgjørelse her.