Sverre Bang Småge disputerer 06.12.18 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen. Foto: Øyvind Brevik

Doktorgrad: Tenacibaculose i norsk oppdrettslaks

Sverre Bang Småge disputerer 06.12.18 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “Tenacibaculosis in Norwegian farmed Atlantic salmon”

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tenacibaculose er en sårsykdom som opptrer hos en rekke økonomisk viktige fiskearter i oppdrett verden over, og er forårsaket av bakterier kalt Tenacibaculum. I norsk lakseoppdrett har disse bakteriene i økende grad blitt assosiert med utbrudd av sår hos laksesmolt kort tid etter utsett i merder i sjø. Sykdommen utgjør derfor et viktig helse- og velferdsproblem for laksen, i tillegg at det påfører oppdretter økonomisk tap som følger av dødelighet og nedklassifisering ved slakt.

Øke kunnskapen

Hovedmålet med dette PhD-prosjektet har derfor vært å øke kunnskapen om Tenacibaculum-bakteriene og deres rolle i sårutvikling hos oppdrettslaks i Norge.

Fra undersøkelser av utbrudd av tenacibaculose i oppdrettsanlegg ble det klart at særlig én type Tenacibaculum-bakterie ofte ble identifisert. Denne bakterien ble så beskrevet som en ny art: Tenacibaculum finnmarkense. Ved to utbrudd ble det observert store mengder små maneter (Dipleurosoma typicum) i og rundt merdene. Undersøkelser viste at disse sannsynligvis ikke var vektorer for T. finnmarkense, men at de gjorde utbruddene mer alvorlige ved å skade laksens hud.

Smitteforsøk gjennomført i løpet av dette PhD-prosjektet har for første gang vist at T. finnmarkense er den sykdomsgivende bakterien som forårsaker tenacibaculose hos laksesmolt. Disse forsøkene har også vist at det er forskjeller i ulike T. finnmarkense-stammer sine evner til å gi sykdom, samt at bakterien ikke smitter enkelt fra fisk til fisk. På grunn av suksessen med å bruke helcelle-inaktiverte vaksiner mot bakterielle sykdommer i norsk lakseoppdrett, ble effekten av en lignende vaksine testet i dette prosjektet. Selv om vaksinen ga immunrespons hos laksen, viste det seg at den ikke ga noen beskyttende effekt i forsøk. Fremtidig forskning må fokusere på å utvikle verktøy som kan bidra til å løse utfordringene med tenacibaculose i norsk lakseoppdrett.

Personalia

Sverre Bang Småge fullførte profesjonsstudiet i Fiskehelse ved Universitetet i Bergen i 2014. Siden 2014 har han vært ansatt som klinisk forsker i Cermaq Group As sin forskningsavdeling i Bergen. I perioden 2014-2018 har han fullført arbeidet med en Nærings-PhD ved Universitetet i Bergen. Dette arbeidet ble delvis finansiert av Norges Forskningsråd og i samarbeid med PHARMAQ AS.