Feltforsøk med ultralyd mot lakselus. Foto: FHF.

Tester ny teknologi for måling av fiskevelferd

Teknologiske løsninger som kan klare å identifisere endringer i tilstanden til en oppdrettslaks før, under og etter en avlusningsoperasjon vil være svært nyttig. Slike løsninger kan gi tidlig varsel om at fisken er i ferd med å få problemer og ved å sette inn tiltak eller avbryte operasjonen kan kritiske situasjoner og dødelighet unngås, skriver FHF.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I et nytt prosjekt som ledes av SINTEF fiskeri og havbruk skal nye løsninger for observasjon av tilstand for laks i merd testes. Hensikten er å samle data som etter automatisert analyse skal kunne brukes til å bestemme om en kan opprettholde en operasjon, eller om den bør endres eventuelt avbrytes. Det er stor sannsynlighet at tekniske løsninger og systemer fra dette prosjektet vil ha stor nytteverdi inn mot andre aspekter innen oppdrett. Dette kan være overvåkning av daglig drift og utforming av alarmsystemer som varsling om kritiske endringer i fiskepopulasjonen i merden.

De teknologiske løsningene som testes ut i dette prosjektet vil begrenses til to systemer basert på maskinsyn og akustisk telemetri. Dette vil øke sjansene for at man lykkes og at resultatene kan tas raskt i bruk.

- FHF sitt grep har vært å fokusere på avlusing som den mest kritiske operasjonen når det gjelder fiskevelferden i dag, og gode resultater fra dette prosjektet vil føre til tiltak fra FHF for rask formidling til næringen, sier Kjell Maroni, fagsjef i FHF.