Gå til innhold
Annonse

Tester ut ferskvann og hydrogenperoksid i kombinasjon

Laks fri for lus. Foto: Marine Harvest.
Laks fri for lus. Foto: Marine Harvest.

To av Skottlands største lakse- og ørretprodusenter går sammen for å teste hvordan man kan forbedre effekten av ferskvann og hydrogenperoksid i avlusningssammenheng.

Annonse

I et prosjekt som er koordinert av Scottish Aquaculture Innovation Centre (SAIC), har Marine Harvest Scotland og ørretprodusenten Dawnfresh Seafoods gått sammen med Solvay Interox, Aqua Pharma og forskere ved Universitetet i Stirling, om å teste ut hva som skjer når ferskvann og hydrogenperoksid kombineres for å bekjempe lakselus.

Richard Hopewell, som er fiskehelseansvarlig i Dawnfresh Seafoods forteller i en sak på FishfaringExpert.com at undersøkelsene utføres i tanker ved Universitetet i Stirlings fasiliteter ved Machrihanish.

Richard Hopewell er fiskehelseansvarlig i Dawnfresh Seafoods.
Richard Hopewell er fiskehelseansvarlig i Dawnfresh Seafoods.

- Der håper vi å kunne dokumentere effekten av å bruke ferskvann og hydrogenperoksid sammen med hverandre, sier han.

De forventede fordelene er bedre kontroll med lusen, redusert bruk av legemiddel og kortere behandlingstider, noe som vil bedre fiskehelsen og velferden, og dermed også øke produksjonsvolumene.

Direktøren for Scottish Aquaculture Innovation Centre (SAIC) Heather Jones, mener prosjektet har potensial til å være  banebrytende.

- Ikke bare at man ser ulike aktører som går sammen om å bekjempe en sentral utfordring, men om man lykkes etablere en mer effektiv lakseluskontroll ved hjelp av tilgjengelige, miljøvennlige ressurser, kan det gi hele sektoren store kommersielle gevinster som kan øke Skottlands markedsandel, sier Jones.

Tanken er å bruke forskningsprosjektet til å etablere terapeutiske verdier også for andre godkjente lakselusbehandlinger ved lav saltholdighet.