Gjellene fra en atlantisk laks smittet med AGD blir dissekert ut. Foto: Sophie Fridman.

Tester ut vaksine mot AGD

Flere autogene vaksiner mot AGD er snart klare til å bli testet ut av forskere ved institutt for akvakultur ved Universitetet i Sterling, Skottland. Lykkes de vil dette kunne innebære en helt ny strategi for å håndtere parasittsykdommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Målet er å utvikle og teste en ny kontrollstrategi for AGD i lakseværingen gjennom bruk av autogene vaksiner, sier leder for arbeidet ved instituttet, forsker Sophie Fridman til Fishfarming Expert.

De er nå inne i andre året av et treårig prosjekt og forbereder nå å utprøve den første batchen av autogene vaksiner mot AGD. Til dette skal de bruke en eksperimentell smittetest ved instituttets fasiliteter ved «Marine Environmental Research Laboratory» som ligger ved Machrihanish.

Eksperimentelle vaksiner som viser seg effektive i laboratoriet vil deretter bli brukt for å vaksinere fisk i merder, for å studere vaksineeffektiviteten i fisk som smittes naturlig. Er dette også vellykket er kommersialisering neste steg.

- Det unike med dette prosjekt ligger i at vi forsøker å lage en vaksine mot en parasittsykdom hos fisk, hvor det i dag ikke er noen kommersielt tilgjengelige vaksiner, sier Fridman.

Les hele saken på Fishfarming Expert.