Forskere tilsatte kvikksølv i fôret til fisken og så en atferdsendring hos avkommet. Foto: Nifes.

Testet cocktaileffekt – tilsatte kvikksølv i fiskefôret

Tungmetaller, plantevernmidler og næringsstoffer i fisk påvirker hverandre. Ett næringsstoff motvirker den negative effekten av kvikksølv, melder Nifes. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Når forskere studerer næringsstoffer og uønskede stoffer i fisk, har de ofte sett på hva hvert enkelt stoff gjør med fisken. Det gir imidlertid ikke nødvendigvis et korrekt bilde, viser nyere forskning.

Samspillet mellom dem kan nemlig forsterke eller svekke effekten til stoffene i fisken, og dette samspillet kalles cocktail-effekter, skriver Nifes på forskning.no. 

Kvikksølvets fiende

Ett eksempel gjelder det giftige tungmetallet kvikksølv. Menneskelig aktivitet, som gruvedrift og industri, kan føre til utslipp av stoffet, men det gjør også naturen. Både vulkanutbrudd og skogbranner er naturlige årsaker til at kvikksølv kan slippe fri og komme inn i næringskjeden.

En ny studie viser imidlertid at tungmetallet har en fiende i fisken.

– Næringsstoffet selen reduserer giftigheten av kvikksølvet, sier forsker Ståle Ellingsen, ved Nifes.

I næringskjeden er det høyere konsentrasjoner av tungmetallet i større og eldre dyr enn i mindre og yngre dyr – på grunn av såkalt bioakkumulering. Når større fisk spiser mindre fisk, øker kvikksølvmengden for hvert ledd i næringskjeden.

– Dermed vil fiskene på toppen av næringskjeden ha mest kvikksølv i seg. Enkelte kvikksølvforbindelser kan ha en negativ effekt på nervesystemet til fisken. Derfor utgjør de en utfordring for fiskehelsa, forklarer Ellingsen.

Fra en generasjon til en annen

Forskerne studerte flere hundre sebrafisk og så at giftigheten til kvikksølvet påvirket senere generasjoner. Forskerne tilsatte kvikksølv i fôret til morfisken og så en atferdsendring på avkommet. Larvene ble mindre aktive.

– Det er et tegn på nevrotoksisitet – det vil si at stoffet har en negativ påvirkning på utviklingen av nervesystemet, sier Ellingsen.

– Men da vi tilsatte tilsvarende mengde selen, ble atferdsendringen betydelig mindre, legger han til.

Slike virkninger etter overføring mellom mor og avkom er nytt, ifølge forskeren.

Nifes-forskerne har også studert gener i sebrafisk for å finne ut hvor slaget mellom tungmetallet og næringsstoffet finner sted.

– Kampen mellom selenet og kvikksølvet gir effekt på gener som er involvert i antioksidantfunksjoner, sier Ellingsen.

Kvikksølv forårsaker oksidativt stress i fisken, men selen opphever mye av den negative påvirkningen til kvikksølvet.

Les hele saken her.