Illustrasjonsfoto: Oppdrettsanlegg i Nord-Norge. Foto: Cermaq.

Tilbyr samarbeidskart for havbruksnæringen

Multiconsult har utviklet tjenesten AkvaGIS Fiskehelse, et kart med visuell framstilling av oppdatert sykdomsstatus. Verktøyet skal gjøre det mulig å forebygge sykdom på lokaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Næringen har i de senere år sett verdien av å dele data, og slik har behovet for en karttjeneste vokst frem. AkvaGIS Fiskehelse har tilgang til oppdatert sykdomsstatus for PD, AGD, HSMB og CMS. Det er også lagt til rette for å dele status rundt yersinose, det skriver Multiconsult i en pressemelding.

- Ikke-listeførte sykdommer og oversikt over utsett gjør karttjenesten unik, skriver de i meldingen.

Flere ikke-listeførte sykdommer blir satt i sammenheng med overlevelse etter ikke-medikamentell behandling for lakselus. Det å vite at naboen har fått en påvisning gjør det mulig å sette inn forebyggende tiltak før smitten kommer til deg.

- Negative prøvesvar er ikke ensbetydende med at lokaliteten er smittefri, så oppholdstid i sjø er et viktig supplement i vurderingen av status, presiserer Håkon Rydland Sæbø, veterinær og en av utviklerne av AkvaGIS i Multiconsult i pressemeldingen.

Det mest oppdaterte kartet på markedet

Gode rapporteringsrutiner i fiskehelsenettverket sørger for tidlig varsling og mulighet for raske tiltak i områder med smittepress. Tiltak kan være tidligere utslakting, redusert fôring, bruk av funksjonelle fôr, bruk av skjørt i periode med ekstra stor smittepress etc. Oppdaterte data, med tanke på når smitten er funnet og når lokaliteten er tom, gjør det mulig å følge smitten fra lokalitet til lokalitet. Oppdrettere kan også gi laboratoriene lov til å melde om diagnoser direkte til kartet, for å få en så rask rapportering som mulig.

Over tid gjøres det observasjoner på hvor raskt smitten sprer seg i fjorden. Hver sykdom har en tidslinje som gjør det mulig å analysere spredning i ettertid. Da ser man hvilken lokalitet som fikk påvisning først, hvor lang tid det gikk før neste lokalitet fikk påvisning og hvor lenge fisken hadde stått i sjø når den fikk påvisning. Tidslinjen kan brukes når man vurderer lokaliteter opp mot hverandre. Det finnes enda eksempler på lokaliteter som fanger opp smitte mellom utsett. På slike lokaliteter vil det være gunstig å sette ut post-smolt som ikke tar opp smitte på samme måte som smolt som møter saltvann for første gang.

- Hadde vi hatt dette kartet når PD kom, så hadde vi visst mer hva vi kjempet mot, sier Geir Magne Knutsen i Bremnes Seashore AS, en av mange AkvaGIS-brukere i pressemeldingen.

Planlegge og spore brønnbåtruter

AIS-overvåkning av brønnbåter i AkvaGIS Fiskehelse gjør at man kan se hvor båtene er til enhver tid. I løpet av første kvartal 2018 utvikles kartet til også å ha miljødata fra oppdretter og sporing på åpen og lukket brønn i brønnbåt tilgjengelig. Sporing av brønnbåt blir tilgjengelig i søkbar database.

- Ideen er at fiskehelseansvarlig i et oppdrettsselskap kan lete opp båt og tidsrom for å følge opp at brønnbåtruten er fulgt som planlagt. Turen vil ligge som en linje i kartet med grønn strek for lukket brønn og rød strek for åpen brønn. Det blir enkelt å se om brønnbåten har gått ruten som bestilt. Brønnbåten på sin side blir varslet når den nærmer seg punktet for lukking og åpning av brønn. Det blir lett å følge bestilt rute, og ruten blir dokumentert, sier Sæbø.

I tillegg får brønnbåten tilgang til miljødata som finnes på lokaliteter langs ruten den skal gå. Endring i salinitet og oksygen er viktig informasjon, selv om det per i dag er én dag gamle data som blir delt.

Etablert på oppdrag fra Sjømat Norge

Karttjenesten ble i 2012 etablert av Akvator AS, nå Multiconsult, på oppdrag fra Sjømat Norge. Siden den gang har kartet blitt et viktig verktøy for å bedre informasjonsflyten på tvers av oppdrettere. Kartet dekker i dag Vestlandet fra Rogaland til Hustadvika. Med enkle grep kan kartet bli gjeldende i resten av landet. Spesielt muligheten for å registrere SAV 2 og 3 og Yersinia gjør kartet mer aktuelt nordover langs kysten.

Som bruker av AkvaGIS Fiskehelse har man tilgang til all informasjon både på mobil og nettbrett, slik at de kan handle etter oppdatert informasjon til enhver tid. Innspill fra brukermøtene blir brukt til å videreutvikle kartet etter hvert.