Laks som hopper i merd. Illustrasjonsfoto.

Tjener mindre - tar ut 30 millioner i utbytte

Lofoten Aqua har en nedgang i omsetning og driftsresultat fra året før, men med null kostnader ender selskapet opp som marginkonger.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lofoten Aqua har konsesjon for oppdrett av laks og ørret, og har i 2016 drevet virksomheten i samdrift med Kvarøy Fiskeoppdrett AS på lokalitet i Lurøy Kommune.

Omsetningen til selskapet var på 40 millioner sett mot 43 millioner kroner året før. Driftsresultatet var 39 millioner, sett mot 43 millioner kroner i 2016. 

Eventyrlig driftsmargin – en illusjon

Selskapet har en astronomisk driftsmargin på 100 %, men dette kan i realiteten beskrives som en illusjon. Lofoten Aqua står oppført med 80 000 kroner i kostnader, og det fremkommer at Kvarøy Fiskeoppdrett AS har en avtale om driften av konsesjonen til Lofoten Aqua. Det vil si at omtrent uansett hvor lav omsetning Lofoten Aqua hadde hatt, ville selskapet kommet godt ut av det resultatmessig, ettersom kostnadene blir dekket av Kvarøy Fiskeoppdrett.

Høye laksepriser i 2017 bidro til at selskapet fikk en god omsetning. Styret skriver i sin årsberetning at de mener årsregnskapet gir et rettvisende bilde av selskapets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat.

Nøkkeltall:

Årets overskudd etter skatt utgjør 30 millioner og tas i sin helhet i utbytte. Største aksjonær i selskapet et Kvarøy Fiskeoppdrett. 

Selskapets styret består av styremedlem Sigvald Rist og styremedlem Alf Gøran Knutsen, som også er daglig leder i Kvarøy Fiskeoppdrett.

Det er ingen ansatte i Lofoten Aqua AS, de ansatte er fra samdriftsselskapet Kvarøy Fiskeoppdrett.

Selskapets forretningsadresse er Teknes, i Vestvågøy kammune.