Illustrasjonsfoto.

Tjuvfiske fra merd: - Organisert kriminalitet

Ut ifra de opplysningene vi sitter på er tjuvfiske fra merd organisert kriminalitet, forteller Ingvard Gjerde, Lensmann i Etne og Vindafjord Lensmannsdistrikt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er gått nesten to uker siden det ble meldt om tjuvfiske hos Alsaker Fjordbruk, i Skånevik. Lensmannen er oppgitt over an situasjon med mye tjuvfiske i området.

Les også: Tjuvfiske i merd

- Etterretningen viser at det gjøres business av tjuvfisket. At det fiskes laks fra merder i store kvantum og kjøres til Tyskland i egne lastebiler, sier han til kyst.no.

Han mener at det kan være en sammenheng mellom tjuvfiske og ulovlig hjorteskyting.

- Vi prøver å sette fokus på problemet og har merket oss at det henger litt sammen med ulovlig hjorteskyting. Våre funn tilsier at det er de samme miljøene som er involvert i begge tilfeller, men det gjør ikke saken lettere, sier han.

Tilbakevendende problem

Lensmannen forteller at tjuvfisket er et stadig større og tilbakevendende problem.

- Vi har nokre områder som er meir utsette for tjuvfiske enn andre, dette er eitt av dei, sa Gerhard Alsaker etter forrige tjuvfiske i området. Foto: Elisabeth Nodland

- I fjor høst mottok vi rundt ti anmeldelser på kort tid, lokalt, inkludert Kvinnherad. Det er bare de meldte tilfellene men vi regner med langt flere. I noen av anmeldelser har vi bilder av gjerningspersoner som har lagt seg rett inntil merdene og fisker fra båtene, opplyser han.

Gjerde forteller han synes det er forferdelig irriterende og arrogant, av tjuvfiskerne å styre på som de gjør.

- Det er snakk om store verdier, risiko for ødelagte nøter, samt lakserømming som vi har hatt vår del av i regionen. Vi har stor vilje til å arbeide for gode løsninger sammen med næring og forvaltning, sier han til kyst.no.

Ønsker konkrete tiltak

Han påpeker at han ønsker å samle næringen og få gjennomført tiltak mot problemet, også at han ved flere anledninger har forsøkt å få det til.

- Men det er ikke lett ettersom det er flere aktører på banen. Det er næringen selv som har ansvar for å passe på fisken sin og vi ser at det ikke er like lett hele døgnet. Men jeg har sett i enkelte områder er merdene sikret på en slik måte at det nærmest er umulig å fiske i de, mens andre er åpne og tilgjengelige, sier han.

Han etterlyser flere konkrete tiltak fra forvaltningen, ved siden av at eierne selv kan gjøre mer.

- Fiskeridirektoratet skal nå bruke fartøyet «Munin» for å ta tjuvfiskere i området. Før dette hadde vi dialog med Kystvakten om et samarbeid hvor vi skulle sette politi om bord. Men nå ser vi hva vi får til med «Munin», sier han til kyst.no.

Dersom en i dag blir tatt for tjuvfiske er forholdsvis enkle strafferammer.

- Når vi får inn en anmeldelse blir den etterforsket på vanlig måte. Når gjerningsmannen er kjent blir de bøtelagt og utstyret muligens inndratt. Størrelsene på bøtene kan blant annet variere ut ifra hvor mange ganger en har blitt tatt og hvilken inntekt en har på videresalg, sier han.

Han legger til at de fleste sakene som ohandler tjufiske, blir henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann.