Tegning av Viteq-konseptet. Illustrasjon: Viteq.

To avslag på utviklingstillatelser

Fiskeridirektoratet har i dag avslått Viteq Farming AS sin søknad om 32 utviklingstillatelser til konseptet «Viteq Zero Zero». Direktoratet har også avslått søknad fra Fleximerd AS om to utviklingstillatelser til konseptet «Fleximerd».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Viteq Farming skulle bestå av en lekter med 12 produksjonstanker. Lekteren er tiltenkt overbygget med værdekk, og utstyres med diverse utstyr for behandling av biprodukter og eventuelt fôrråvarer.

- Fiskeridirektoratet vurderer at kombinasjonen av flytende farkost og lukkede merder ikke er i alminnelig kommersiell bruk i akvakulturnæringen. Etter direktoratets vurdering er det likevel snakk om kjent teknologi som av den grunn innehar begrenset nyhetsverdi. Det skriver direktoratet i sin begrunnelse for avslaget.

Fiskeridirektoratet anser enkeltelementer i det omsøkte konseptet, som for eksempel værdekk og oppsamling av slam og dødfisk om bord i lekteren, som nyheter.

- Når det gjelder videreforedling av slam er dette en prosess som foregår nedstrøms fra selve lakseproduksjonen og den faller derfor utenfor det som kan vektlegges i forbindelse med søknaden om utviklingstillatelser.  For at ny teknologi skal kunne betegnes som innovasjon må det godtgjøres at teknologien kan realiseres. Hvis konseptet ikke er gjennomførbart vil det heller ikke være egnet til å oppfylle formålet med utviklingstillatelsene og dermed ikke kunne innebære en forbedring sammenlignet med eksisterende teknologi, skriver de videre.

De påpeker at de stiller høye krav til den tekniske dokumentasjonen ved behandling av søknader om utviklingstillatelser. Viteq tar sikte på å produsere 25.500 tonn fisk om bord på en 665 meter lang lekter.

- Etter Fiskeridirektoratets vurdering må gjennomførbarheten av et konsept i denne størrelsesordenen underbygges av inngående dokumentasjon. Direktoratet kan ikke støtte søkers forutsetning om at lekterdetaljer kan overlates til en senere fase. Søker har ikke dokumentert at konstruksjonen kan motstå dimensjonerende laster; eksempelvis er det ikke gjennomført konstruksjonsanalyser og søknaden mangler informasjon om viktige designparametre som stabilitet, lokalitetsanalyser, hydrodynamikk, sloshing, forankring, ulykkeslaster og strukturell detaljering av innfestning mellom oppdrettstanker og lekter.

Fiskeridirektoratets vurderer derfor at søknaden mangler en vesentlig del av den dokumentasjonen som ifølge retningslinjene bør vedlegges.

- Fiskeridirektoratet finner dokumentasjonsgrunnlaget for design og utførsel av lekter og tankarrangement svært mangelfullt, og søker har verken drøftet eller dokumentert forhold knyttet til marintekniske systemer.

Fleximerd

Fleximerd AS har  som mål å utvikle og realisere et fleksibelt konsept som gir oppdrettere mulighet til å produsere sin egen storsmolt, samt å kunne produsere hele livssyklusen på samme lokalitet og i samme enhet. Hovedmotivasjonen for prosjektet er å redusere lusepresset på lokalitetene. Søker vil utvikle en teknologi som skal kunne benyttes på eksisterende anlegg.

Konseptet Fleximerd. Foto: Bjørøya AS.

Fiskeridirektoratet skriver i sitt avslag at søker presenterer et fleksibelt konsept hvor anlegget kan være lukket, semilukket eller åpent i de ulike fasene av produksjonssyklusen.  Fleximerd-konseptet bygger på kjent teknologi fra konvensjonelle anlegg med flyteringer og åpen notpose. I den semilukkede fasen vil søker benytte luseskjørt med en dybde på 10 meter. Søker vil også bruke lukkede, fleksible poser i den lukkede fasen av produksjonssyklusen.

- Det er ingen lukkede eller semilukkede produksjonsenheter som kan anses for å være i allmenn kommersiell bruk i dag. Dette slås fast i Nærings- og fiskeridepartementets vedtak i klagesak om AkvaDesign AS2 sin søknad om utviklingstillatelser. Departementet uttaler imidlertid i samme vedtak at det også kan være relevant å legge vekt på eksisterende teknologi som ikke er i kommersiell bruk, skriver de.

Det søker beskriver som en semilukket fase er etter Fiskeridirektoratets vurdering en åpen fase med luseskjørt.

- Fiskeridirektoratet anser luseskjørt for å være i alminnelig kommersiell bruk i næringen. Den delen av konseptet som søker presenterer som lukket er det Fiskeridirektoratet vil karakterisere som et semilukket anlegg. Produksjon i semi-lukket anlegg i sjø er etter Fiskeridirektoratets vurdering etter hvert å betrakte som velkjent teknologi. Fiskeridirektoratet anser derfor at denne delen av konseptet har begrenset nyhetsverdi. Videre er det Fiskeridirektoratets vurdering at heller ikke bunnringen kan betraktes som ny teknologi, da bunnring benyttes i ulike tradisjonelle merdsystemer i dag.

Det som etter Fiskeridirektoratets vurdering har en viss nyhetsverdi er dobbel bunnring for utspilling av to ulike hydrodynamisk elementer og et strekkavlastningssystem mellom fleksibel presenningspose og flytekrage.

- Etter det Fiskeridirektoratet kjenner til har ikke dette vært prøvd ut tidligere i akvakulturnæringen.