Poseidon D600 LED undervannslys fra NorseAqua er enkelt å bruke. Du trenger ikke plundre med eget skap på merden. Her er det bare å koble til strøm og ta lyset i bruk, sier daglig leder Lars Berg-Hansen. Foto: Kjell Eivind Grande

Traff blink med ny lysteknologi

Lanseringen av Poseidon LED-lys har gitt utstyrsleverandøren Norse Aqua flere bein å stå på. Etterspørselen bidrar til en opplyst julehøytid i mange norske oppdrettsanlegg, og til veksten i Bindals-bedriften.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Siden lanseringen under Nor-Fishing har supergründer Lars Berg-Hansen og NorseAqua AS i Bindal solgt mer enn 100 Poseidon D600 LED-lys til oppdrettere langs hele Norskekysten, kommer det frem i en pressemelding.

- Responsen har faktisk overgått de høye forventningene vi har hatt til produktet. Interessen har vært stor gjennom hele høsten, men vi kan fortsatt levere lys på kort varsel, sier Berg-Hansen.

Reduserer stress

Lys har tradisjonelt blitt brukt for å motvirke kjønnsmodning. I senere tid har målrettet lysbruk også vist en positiv effekt på vekst, spesielt i kaldere perioder. I tillegg til økt tilvekst kan teknologien også bidra til redusert lusepåslag ved å styre laksen unna det verste lusebeltet.

– I vinterhalvåret er det stummende mørkt store deler av døgnet. Plasseringen av diodene på Poseidon-konseptet er plassert slik at lyset spres i nærmest hele vannsøylen, forklarer Berg-Hansen.

Bidrar til veksten

Berg-Hansen etablerte NorseAqua i på tampen av 2014. I første fulle driftsår satt selskapet igjen med en fortjeneste på 3,6 millioner kroner av en omsetning på i overkant av 16 millioner kroner. Også 2016-regnskapet ligger an til å bli oppløftende lesing: Omsetningen i 2016 har passert 24 millioner kroner, og resultatet vil ifølge Berg-Hansen havne solid på pluss-siden.

- Poseidon gir oss flere bein å stå på, og etterspørselen etter produktet har definitivt bidratt til veksten i selskapet. Overskuddet skal i all hovedsak reinvesteres i selskapet ved at vi styrker vår kunnskap og kapasitet for innovasjon og leveranse av nye og bærekraftige løsninger til havbruksbransjen, sier Berg-Hansen.

NorseAqua-metoden

Lyskonseptet har NorseAqua og samarbeidspartner SBS Teknikk AS i Brønnøysund utviklet på bakgrunn av «best practice»-erfaringer fra oppdretterne selv. Ifølge Berg-Hansen er innovasjonsfilosofien NorseAqua-metoden – enkel:

- Det er en åpen innovasjonsprosess som foregår ute på ringen, i dialog med de som utfører daglig og praktisk røkting av fisk. De kan oppdrett, ser hvordan fisken oppfører seg og kjenner godt til tekniske og praktiske utfordringer på anlegget. NorseAqua-metoden gir produkter som løser reelle utfordringer, oppfyller tekniske krav og brukernes krav til funksjonalitet i det daglige arbeidet, sier gründeren fra Bindal.

Poseidon D600 er i tillegg testet i storskala før lansering, og driften av Poseidon-anlegg følges også opp av NorseAquas veterinær for å dokumentere prestasjoner og resultater med ulike lysmengder og -styrke.

Plug and play

Leverandøren anbefaler 1-2 lys i 90-metringer, mens 160-metringer bør ha 4 lys. Lysene bør settes ut med 3-5 dagers mellomrom for å unngå dropp i appetitten.

Poseidon D600 leveres med 50 meter kabel. Diodene har god kjøling for å maksimere lysenes levetid. LED-lys er også mer energieffektivt enn halogen, og bruker rundt 40 prosent mindre strøm. Det vil også redusere dieselforbruket på flåten.

– Folket på merdkanten trenger ikke å plundre med eget skap og en tidkrevende installasjonsjobb. Her er det bare å koble til strømmen og ta lyset i bruk, sier Berg-Hansen.