Lekteren Riga har Skamik lusespyler og børster. Den har kostet Alsaker 60 millioner kroner. Foto: Alsaker Fjordbruk.

Trippel skipsdåp på Tysnes

Alsaker Fjordbruk på Tysnes i Hordaland arranger trippel-skipsdåp fredag 19. august. Der skal de mellom annet vise frem storinvesteringen lekteren Riga for et stort publikum på Onarheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Alsaker Fjordbruk har i morgen invitert til storstilt skipsdåp på Alsaker brygge.

Samfunnskontakt Kristian Råsberg sier til kyst.no at det imorgen kveld vil bli anledning for alle som vil å komme ombord og inspisere de tre båtene etter at flasken er gått i skutesiden.

- Onarheim Musikklag vil spille under dåpen. Senere på kvelden blir det servert rikelige porsjoner med helstekt gris, legger han til.

Pyntet til fest

Det er lekteren Riga og arbeidsbåtene Pilato og Unzen som i morgen skal døpes med champagneflaskene. Båtene har allerede vært flere måneder i drift for selskapet.

- Ved hensyn til overtro går vi ikke ut med navnene på gudmødrene før dåpen. Riga er pyntet med flagg og kom til Onarhamn på slep i 13-tida i dag, så forberedelsene er i gang. Pilato ligger ikke langt i fra, og Unzen er på vei innover fjorden nå, sier Råsberg til kyst.no.

Lekteren «Riga» ble kjøpt brukt i Polen og deretter ombygd, før selskapet fikk den fraktet til Norge. I august i fjor var behandlingsplattformen mot lus på plass i Fjellberg i Kvinnherad Kommune, der selskapet tester ut nysatsingen.

Les mer om lekteren her: Investerar 60 millionar for å bli kvitt lusa

Pionersatsing innenfor lus

Alsaker-konsernet har investert hele 60 millioner kroner for lakselusplattformen, som er utviklet av Alsaker Fjordbruk i godt samarbeid med Skamik, Stranda Prolog og Sterner. Arbeidet med montering av utstyr i Norge, er utført ved Halsnøy Dokk på Halsnøy i Kvinnherad Kommune.

Les også: Har invitert høvdingar og blotsmenn til laksafest

Lekteren er 40 meter lang, 20 meter brei. Den har et 1000 kilowatt aggregat, med to Skamik spylere.

Blant noe av utstyret som er montert er det store spylevannpumper som hjelper til med å transportere fisken tilbake i merden. Det er også fiskepumpe med fire store vakuumtanker på 9200 liter, levert av Stranda Prolog.

Les også: Fyrste rognkjeksen levert frå Alsaker

Driftsdirektør Hans Helge Vik har tidligere uttalt til kyst.no at plattformen skal brukes i fylkene Hordaland og Rogaland.

– Dersom vi har kapasitet til det, vil vi på sikt vurdere å leie den ut. Men vi må først bli flinke til å behandle med den, konkluderer Vik.

- Målet vårt er å få ned kostnaden i forbindelse med lus, samt så langt som råd bli uavhengige av kjemiske lusemiddel, sa driftsdirektør i Alsaker Hans Helge Vik til kyst.no, da de fikk lekteren i fjor.