Slaktet laks illustrasjonsfoto. Foto: Therese Soltveit

Tror lakseprisen holder seg

- Prisene vil nok holde seg omkring disse nivåene, sier analytiker Marius Gaard til kyst.no. Snittprisen for laks forrige uke var ifølge akvafakta nå på rundt 50-lappen per kilo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Lakseprisen steg i forrige uke og lå ved utgangen av uke 49 på 49,45 kroner kiloen i snitt. Snittprisen har da økt  1,77 krone per kilo i forhold til uken før, da snittprisen klatret over fem kroner, ifølge Akvafakta.

Les også: Lakseprisen mot 50 kroner

Det eksporteres mest av, 4-5 kilo laks, og her var snittprisen 50,02 kroner kiloen.

Stabil pris

Analytiker Marius Gaard i Swedbank mener lakseprisen vil holder seg rundt 50 kroner.

Analytiker Marius Gaard i Swedbank mener euroen er sterk, at tilbudet er lavt og  at «it`s the right season».

- Prisene vil nok holde seg omkring disse nivåene, sier Gaard til kyst.no.

Når kan vi forvente at etterspørselen stopper opp på grunn av høy pris?

- Det regulerer seg selv, det er ikke oppdretterne som sier at prisen skal være 50, det er kundene som setter pris. Får ikke kundene dette igjen i markedet så vil prisen komme ned etterhvert. Kommer det mer tilbud også, vil dette også dempe prisene, sier analytikeren.

Han påpeker at på 50 kroner tjener oppdretterne vel 15-20 kr kiloet, litt avhengig av hvem de er og hvor de produserer.

Laks billigere

Analytiker i DNB Markets Stein Alexander Aukner viser til de siste fire ukene i 2013. Da var prisen i EUR6.0/kg, men da sto EURNOK i 8.2.

Analytiker Stein Alexander Aukner. Foto: DNB markets.

- I dag er prisen EUR5.2/kg, men EURNOK i 9.2-9.5. Legger vi EUR6/kg til grunn som ett tak og legger EURNOK på 9.2-9.5 til grunn kan vi se priser på NOK 55-57/kg for vi er i ‘all time high’ territorie, sier Aukner til kyst.no.

- Selv om laks er dyrere enn andre protine kilder per kg i absolutte termer, har ikke prisen blitt dyrere relativt sett. Hvis vi sammenligner med kjøtt er laks i dag, relativt sett, billigere enn hva den var for 10 år siden, opplyser han.