Gå til innhold
Annonse
FHL årsmøte 2013
FHL årsmøte 2013

Lakseanalytiker, Kolbjørn Giskeødegård tror Marine Harvests oppkjøp av de 28,8 millioner Grieg-aksjene bare er starten på et videre oppkjøp.

Annonse

Tidligere i dag ble det klart at Marine Harvest kjøper 28,8 millioner aksjer i Grieg Seafood. Med det tok Marine Harvest et solid jafs av konkurrenten og eier nå en aksjeandel tilsvarende 25,81 prosent av selskapet.

Les også: Marine Harvest kjøpte 25 prosent av Grieg

Kolbjørn Giskeødegård ser ingen grunn til at Marine Harvest bare skal sitte med 25 prosent. Foto: Pål Mugaas Jensen
Kolbjørn Giskeødegård ser ingen grunn til at Marine Harvest bare skal sitte med 25 prosent. Foto: Pål Mugaas Jensen

- Ingen grunn til at de skal sitte med 25 prosent

Lakseanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets tror Fredriksen har planer om å sluke hele Grieg Seafood.

- Jeg ser ikke noen grunn til at Marine Harvest skal sitte med 25 prosent uten at de har alvorlige intensjoner om å ta hele selskapet, sier analytikeren til Stocklink iMarkedet.

Han mener det er et hovedhinder som gjenstår for å ta kontroll.

- Det er at man får kjøpt aksjene til hovedeier Grieg Holding som eier nesten 60 prosent. Gjør man det nærmer man seg 90 prosent og da er det en «done deal».

Les også: Teigen og Volden solgte seg ut av Grieg

Innvannende oppkjøp

For Marine Harvests del mener Giskeødegård at et eventuelt oppkjøp vil ha en innvannende effekt og viser til at forholdet Enterprise Value (EV), eller summen av selskapets markedsverdi og gjeld, per kilo fisk, er høyere for Marine Harvest enn for Grieg Seafood.

- De kjøper Grieg Seafood til en EV på 50 kroner kiloen og de har selv en EV på 73-74 kroner for neste år, slik at de vil få en god innvannende effekt på det, sier analytikeren.

- Hvis de får Grieg vil de øke sin egen slakting med 16 prosent neste år. Samtidig har Grieg ledig kapasitet. Vi anslår 25-30 prosent i potensiell økning fremover. Så det er et interessant potensial for organisk vekst i Grieg, fortsetter Giskeødegård.

Les også: Tilbys eierposter daglig