Det blir mindre laks å selge i 2019 enn forventet, spesielt fordi chilenerne har slaktet ut fisk tidligere enn først antatt. Det vil drive lakseprisen opp neste år, tror Nordea.

Tror på økte laksepriser og enda bedre marginer i 2019

I en ny sjømatrapport fra Nordea, analyserer finansselskapet seg frem til at lakseprisen skal ytterlige opp enn tidligere antatt. Kostnadene mener de vil utflates.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en oppsummering i sin morgenrapport for onsdag påpeker de at 2018 har bydd på overraskelser på både etterspørsels- og tilbudssiden i sjømatsektoren. Ikke minst har den chilenske tilbudssiden vært sterkere enn ventet, med volumer for H1 2019 flyttet frem til Q4 2018.

- Vi forventer nå at det chilenske tilbudet vil øke med 23 % i 2018, mens vi forventer en nedgang på 5 % for 2019.

Dette vil ifølge Nordea bringe den globale tilbudsveksten for 2018 til 9,3 % (tidligere 6,2 %), mens de forventer 2,7 % vekst (tidligere 4,1 %) for 2019.

Økt laksepris og bedre marginer

En vekst på 9 % i norsk eksport til EU til stabile priser viser ifølge Nordea at den underliggende etterspørselen i de største markedene er sterk.

- Vi forventer at den lave tilbudsveksten i 2019 vil løfte lakseprisen med 8 % til NOK 64, som fortsatt er vårt estimat for 2019-21. Oppgang i lakseprisen er konsistent med situasjonen i tidligere år hvor tilbudsveksten har sunket betraktelig.

Basert på Nordeas estimater med en høyere laksepris og at de tror kostnadsnivået vil utflates, forventer de at marginene vil øke. Det gir muligheter for de som handler på børs.

- Vi ser 30 % oppside i aksjene fremhevet i dagens lakserapport, og trekker frem Marine Harvest som vårt toppvalg i sektoren. Vi hever anbefalingen på Bakkefrost til Kjøp (Hold) med et kursmål på NOK 500, da vi mener aksjen har falt ned til et attraktivt nivå. Selskapets fisk er normalt av større størrelse, noe vi forventer kan resultere i at marginene øker relativt til Bakkafrosts konkurrenter. I tillegg oppgraderer vi Norway Royal Salmon til Kjøp (Hold), og opererer med et kursmål på NOK 230, skriver Nordea i Morgenrapporten.