Kurt Johan Svendsen. Foto: Kari Johanna Tveit.

Tror tiltak i fellesskap vil forhindre laksesykdom

Oppdretterne i Nordland og Troms har de siste månedene gått sammen for å få kontroll med ILA-utbruddene i området. – Det er viktig at vi gjennomfører tiltak i fellesskap, sier Kurt Johan Svendsen, daglig leder i Isqueen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Så langt i år er det påvist ILA ved åtte lokaliteter og mistanke om sykdom på ytterligere seks. I starten var påvisninger/mistankene lokalisert i Troms og Nordland, men den siste tiden har det også vært mistanker i Frøyaområdet og på Helgelandskysten.

- Vi tok kontakt med vaksineselskapet i forbindelse med utbruddene som var i Lofoten. Da vi også så at dette var en hissig variant av viruset var det klart at vi måtte bruke alle midler og kunnskap tilgjengelig for å hindre sykdom, sier Svendsen og legger til at all fisk han har satt ut er vaksinert mot ILA.

Han forteller også at de fleste oppdretterne i området har valgt å vaksinere V16-fisken.

- Og jeg håper dette også fortsetter på høstutsettet og til våren igjen. Ettersom det er biologi vi driver med vil det alltid innebære en risiko for sykdom og det er vanskelig å se for seg at sykdomsutfordringene i næringen forsvinner.

- Vi tenker industri, men det er levende vesen vi har med å gjøre. Vi har også et etisk ansvar da vi tross alt driver matproduksjon, sier han.

Fatale konsekvenser

Svendsen håper og tror at å ta i bruk alle tilgjengelige hjelpemidler vil gi god avkastning på sikt.

- Vi har hatt mange epidemier i næringen tidligere og tok sammen grep når det gjaldt både Hitrasyken og furunkulose. Næringen kan vist vi vil, og uten å ta grep kommer vi ikke videre.

I år planlegger han å sette ut til sammen 600 000 fisk i Lofoten-området.

- Som liten aktør vil et ILA-utbrudd gi fatale konsekvenser. Ved å ta i bruk tilgjengelig kunnskap og da bidra til mer kunnskap vil gagne alle over tid. Jeg håper bare ikke at dette blir en sovepute, og at vi som oppdrettere slutter å ta i bruk hjelpemidlene når det går bra, konkluderer han.

Over 10 millioner solgte doser

Maja Bævre-Jensen, markedssjef i Pharmaq, forteller ILA-vaksiner sto for hele ni prosent av vaksineomsetningen forrige måned.

Maja Bævre-Jensen. Foto: Pharmaq.

- Så langt i år har vi solgt hele 10,3 millioner doser. Vaksinen har vært tilgjengelig en stund, men det er først i år at vi ser en økt etterspørsel, forteller hun til kyst.no.

Markedssjefen forteller at de solgte dosene utelukkende har gått til oppdrettere i Troms og Nordland.

- Fra vårt ståsted synes det at vaksinen virker i området, konkluderer hun.