Kristin Pettersen fiskeriutsending fra Norges Sjømatråd. Foto: Norges Sjømatråd.

- Tyskland har blitt et lakselokomotiv

- Fra 2013 til 2014 steg laksekonsumet med hele 40 prosent i Tyskland. Og prognosen om at Tyskland ville bli et «lakselokomotiv» har blitt oppfylt, sier Kristin Pettersen, fiskeriutsending i Tyskland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Therese Soltveit

Kyst.no har tatt en prat med fiskeriutsending Kristin Pettersen for å høre hvordan markedet i Tyskland beveger seg og hvilken posisjon laksen har i landet.

Pettersen sier prognosen om at Tyskland ville bli et «lakselokomotiv» har blitt oppfylt.

- Utviklingen det siste året og i første halvår, viser fortsatt høy fart i konsumveksten på laks. Det første halvåret 2015 gikk konsumet av fersk laks opp med 34 prosent. Tyskerne spiser ikke mer sjømat enn tidligere, konsumet er stabilt på ca 13,4 kilo. Men tyskerne spiser derimot betydelig mer laks. Det betyr at norsk laks tar markedsandeler fra annen fisk. 

Kristin Pettersen fiskeriutsending i Tyskland. Foto: Norges Sjømatråd

Les også: - Innsikt gir oss muligheter

Største konsumlandet

Tyskland er per dags dato det største konsummarkedet for norsk laks. Det konsumeres 147.000 tonn i løpet av et år. Etter lanseringen av laks i MAP i 2013 har markedet hatt en høy vekst i konsumet.

- Dette ser også de tyske dagligvarekjedene og slik får laksen stadig mer plass i fiskediskene, pluss at lavpriskjedene som har laks i MAP nå har kommet med flere produktvarianter som passer til grillen.

Les også: Har truffet med strategien i Tyskland

- Tyskland er et viktig marked for norsk sjømat. Posisjonen Tyskland har i ranking av våre viktigste sjømatmarkeder er vanskelig å måle. Målt i direkte eksport fra Norge har markedet en verdi på 2.4 milliarder norske kroner (2014) og havner på plass 10. Ved å se på import av norsk sjømat via tredje land havner Tyskland som det tredje viktigste marked, forklarer hun. 

I april uttalte Bjørn-Erik Stabell, markedssjef for laks i Sjømatrådet at Tyskland er nå blitt norsk laks sitt viktigste marked. 

Eksport via andre land

- Den direkte eksporten til Tyskland av laks er kun på 48.972 tonn, slik blir det tydelig at mye av norske laksen går via Polen, Holland og Danmark. Andre viktige arter for norsk eksport er skrei og sild, sier Pettersen.

- Sjømatstudien for Tyskland som ble lansert i år, januar 2015 viser tydelig grunnen til at konsumet vokser, laks er tyskernes favorittfisk, både i hverdagen og i helgen, både hjemme og på restaurant. Hele 52 prosent sier at laks også er favorittfisken i sushien.

Pettersen sier at for første gang i mai ble det konsumert like mye fersk laks som fryst laks i tyske husholdninger. 

- Tilgjengeligheten til fersk laks har gjennom lansering av laks i MAP økt med 6000 butikker (Aldi og Lidl). Det er hovedgrunnen til økningen, sier hun.

Tyskland er det landet som konsumerer mest norsk laks, sier fiskeriutsending Kristin Pettersen i Norges Sjømatråd. Foto: Norges Sjømatråd

Les også: Norsk Laks står sterkt i Frankrike

Norges Sjømatråd har satset på laksegrilling denne sommeren i Tyskland.

- Noen nyheter er at vi ser betydelig mindre forskjell på sommer og vintermåneder enn tidligere, noe som indikerer at det går mer laks på grillen. Dette har vært et av våre satsingsområder for kampanjer de siste årene og det ser nå ut til å gi resultater, avslutter hun.

Norges Sjømatråd viser fram tørrfisk fra Lofoten. Foto: Norges Sjømatråd