Illustrasjonsfoto av smolt i landanlegg.

Utenlandsk UV-teknologi godkjent for norske brønnbåter og anlegg

Veterinærinstituttet har typegodkjent UV-systemer fra utenlandske ATG UV Technologies, for bruk til vannbehandling i norsk akvakultur.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er med hjemmel i vannbehandlingsforskriften at Veterinærinstituttet i april gav ATG UV Technology typegodkjenning for flere av deres ulike typer UV-anlegg for behandling av inntaksvann og transportvann til akvakultur-relatert virksomhet. Godkjenningen har en varighet på fem år. 

Fra vedtaket til instituttet kommer det frem at anlegg som bruker teknologien, skal ha et vannfilter på inntaksvannet på under 300 mikrometer, som det går gjennom før det UV-filtreres. For transportvann anbefales det at filtreringen settes til under 150 mikrometer før UV behandling.

Det er også krav om en rekke sensorer i forbindelse med teknologien, samt alarmer for UV-dosering, intensitet etc.

Det understrekes også at godkjenningen gis på en smittehygienisk vurdering, og det påpekes at forurensningsmyndigheter også kan stille krav.

Filtrerer bort ulike patogener

Selskapet som holder til i Storbritannia, har drevet med UV- teknologi vann i over 35 år.

- Ingen mikroorganismer er kjent for å være immun mot UV, den er ikke-selektiv i ødeleggelsen av alle vannbårne bakterier, patogener, virus og mikroorganismer, skriver de.

Innen fiskehelse lister de at UV-teknologien tar knekken på blant annet ILA, VHS, IPN, BKD, CWD, Vibrio Anguillarum, yersiniose, og ulike typer mikrosporider.