Kjell Maroni i FHF. Foto: Pål Mugaas Jensen.

Utlyser millioner for å bedre fiskehelse og redusere tap

FHF melder at de ønsker å bidra til bedret fiskehelse og redusert tap ved produksjon av laks og ørret i sjø og lyser ut midler til tre prioriterte temaer; faktorer i settefiskfasen med betydning for vekst og overlevelse i sjøfasen, begrense sykdom forårsaket av Tenacibaculum, og bedre tarmhelse hos laksefisk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tapet i sjøfasen er fortsatt ansett å være for høyt ved produksjonen av laks og ørret, til tross for betydelig innsats fra næringen. Årsakene til tap i sjø er mange og sammensatte, og inkluderer både håndtering, smoltkvalitet og infeksjonssykdommer. Hva som ansees som de viktigste tapsfaktorene, varierer både over tid og mellom geografiske områder/aktører. Generelt vil en mer robust fisk tåle oppdrettsbetingelsene bedre.

FHF arbeider bredt for å bidra til å redusere tap av fisk i sjøfasen og har i dag betydelig aktivitet på området fiskehelse og fiskevelferd, og på aktiviteter som vil kunne bidra til redusert og mer skånsom håndtering.

FHF lyser ut midler innenfor tre prioriteringer.  Søknadene må rettes mot en av disse:

  • Kunnskap om biologiske, ernæringsmessige og miljømessige faktorer i settefiskfasen som har vesentlig betydning for laksefisks robusthet, vekst og overlevelse i sjøfasen (inntil 20 mill. kr)
  • Kunnskap som kan bidra til å begrense utbrudd av sykdom hos laksefisk forårsaket av bakterien Tenacibaculum(inntil 10 mill. kr)
  • Kunnskap som kan bidra til å sikre god tarmhelse hos laksefisk(inntil 20 mill. kr)

Her finner du utlysningen:50 mill. til forskning for å bedre fiskehelse og redusere tap