Martin Bidmead, teknisk sjef i Busch Vakuumteknikk viser frem deres vakuumpumpe-løsninger til Nærings - og Fiskeridepartementet i bakgrunnen. Foto: Steve Woods

Utstyrsleverandør landet storkontrakt - Markerer seg innen havbruk

I løpet av to dager har utstyrsleverandør Busch Vakuumteknikk AS fått besøk av Nærings - og Fiskeridepartementet, og fått i havn en storkontrakt med Lerøy Seafood Group. Selskapet ønsker nå å satse enda mer på løsninger til fiskenæringene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Utstyrsleverandøren fra Drøbak har den siste tiden lansert flere nye og mer skånsomme metoder for bruk av vakuum for transport av fisk, og har virkelig satset på laks og fisk siden "oljekrisen" rammet Norge.

Selskapet leverer alt fra pumper, blåsere/vifter til komplette anlegg til slakteri, transport og pakking. Selskapet signerte nylig en storkontrakt med Lerøy Seafood Group (LSG).

Roy Risan, salgsleder. Foto: Busch Vakuumteknikk AS.

- Det er laks som er det store om dagen og vi ser en stor utvikling hos oss innenfor dette feltet. Vi fikk tirsdag gleden av å underskrive en kontrakt med LSG, der vi skal levere alt av vakuumanlegg og styring til Lerøy Midt på Jøsnøya ved Hitra. Dette er en vesentlig kontrakt for oss, og vi er glad for å være en del av det store prosjektet som skal skje på tomten, sier Risan. 

Utvikler nye konsepter

Salgssjefen sier videre til kyst.no at det ikke er ett salg som er likt for bedriften, og de utvikler stadig nye produkt.

- Det som skiller oss litt fra andre er at vi skreddersyr de fleste løsninger. Vi har ikke et "fiks ferdig" produkt til kunden i forkant. Vi ser sammen med kunden hva deres behov og ønsker er, og designer dermed nye løsninger. Dette arbeidet gjør at vi har mye teknologisk kunnskap i huset, og dette er vi stolte av, sier Risan.

- Vi forsker og bruker mye ny teknologi som er viktig i vårt arbeid, spesielt innenfor havbruk, legger han til.

Når det gjelder laks er selskapet med fra rognfasen til ferdig slaktet fisk. Dette skiller seg ut fra hvitfisk-satsingen deres der de bare er inne på slakteridelen.

Demonstrerte vakuum på fisk for departementet

Salgssjefen forteller også til kyst.no at de tirsdag hadde Nærings-og Fiskeridepartementet på besøk i deres lokaler i Drøbak, hvor de viste frem deres nye vakuumpumpe-metoder.

Her demonstreres vakuum under fisketransport. Foto: Steve Woods

- Vi viste frem våre nye løsninger som gjør transporten for laksen mer skånsom. Disse vakuumpumpe-metodene er en av våre satsinger innenfor havbruk, sier han.

En uke hver høst sender Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) alle ansatte ut i landet på bedriftsbesøk. Årets besøk gjennomføres denne uken, og temaet er "Omstilling og utfordringer i norsk næringsliv". Busch Vakuumteknikk AS var en av få utvalgte bedrifter som ble plukket ut til besøk.

Marianne Torbjørnsen, markedssekretær i Busch Vakuumteknikk AS sier til kyst.no at i moderne produksjon, spesielt innen fiskeri og oppdrett, viser det seg at bruk av vakuum er svært effektivt både økonomisk og med hensyn til tid.

- I tillegg er håndtering av fisk med vakuum skånsomt, noe som er svært viktig for å blant annet å opprettholde den gode kvaliteten norsk laks er så kjent for, legger hun til.

Bedriftsbesøket ble delt i to ulike deler, en teoretisk og en praktisk del.

- Under den praktiske delen demonstrerte vakuum i praksis på fire ulike bruksområder innen fisk og oppdrett, opplyser Torbjørnsen.

(Teksten fortsetter under bildet)

- Viktig besøk

Salgssjef Roy Risan forteller at begge parter synes besøket var viktig.

- Vi fikk en mye større innsikt i hvordan vi kan samarbeide med Departementet, dersom vi eksempelvis ønsker å søke om midler til ny forskning og teknologiutvikling. NFD vil gjerne hjelpe oss å få pengestøtte til utvikling, og vi foreslo for dem at kanskje det kunne komme på plass en forenklet søkeprosess som ikke tar like mye tid som eksisterende. Ofte er vi ferdig med prosjektene, før søknadene er ferdig behandlet, poengterer Risan.

Risan sier avslutningsvis at der er viktig å få lønnsomhet ut av de nye forsknings- og utviklingsprosjektene på lik linje med andre ferdige produkter de har, og sier de ønsker å ligge i forkant av havbruksnæringens utvikling.

  • Busch Vakuumteknikk AS er en innovativ bedrift med lang erfaring og unik kompetanse innen vakuum - både internasjonalt og globalt.
  •  De leverer vakuumpumper- og systemer uansett industrisektor, men fiskerinæringen har lenge vært en av deres viktigste satsingsområder.