Nytt samarbeid skal bedre bærekfarten i havbruksindustrien. Foto: Hendrix Genetics

Utvider samarbeid for bærekraftig akvakultur og avl

The University of Edinburgh Roslin Institute og Hendrix Genetics melder at de har inngått en forskningsavtale for å forbedre avl og bærekraften i oppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Forskerne vil fokusere på drive frem innovasjoner som fører til økt sykdomsresistens innen oppdrett og bedre selektive avlsprogram. Deres mål er å redusere tap og bedre velferd i oppdrettsindustrien.

Styrker forholdet

Det strategiske partnerskapet mellom Hendrix Genetics og The Roslin Institute vil styrke og utvide samarbeidet deres. Det vil også tillate dem å utforske presisjon innen avlsteknologi, ikke bare innen akvakultur, men også innen gris, kylling og kalkunavl.

- Samarbeidet med Roslin som en av verdens ledende forskningsinstitutt, tilbyr en unik mulighet til å forbedre våre avlsprogrammer gjennom anvendte forskningsprosjekter ved hjelp av den nyest genomisk teknologien, sier Dr. Johan van Arendonk, Chief Innovation and Technology Officer hos Hendrix Genetics.

Illustrasjonsfoto: Hendrix Genetics

- Vi er begeistret for å bygge videre på vårt langsiktige forhold med Landcatch gjennom etablering av dette strategiske partnerskapet. Å arbeide med Hendrix Genetics over en rekke kommersielle arter byr på spennende muligheter for vitenskapen som Roslin pionerer, sier professor Bruce Whitelaw, assisterende direktør og leder av divisjon for Developmental Biology på The Roslin Institute.

- Dette er en spennende utvikling som vil tillate oss å bygge videre på tidligere suksesser med Hendrix Genetics havbruk, og legge til rette for nye prosjekter for å bedre sykdomsresistens hos laks og andre arter gjennom selektivt avl, sier Dr Ross Houston, gruppeleder i akvakultur genetikk ved Roslin.

Dr Alastair Hamilton, seniorforsker ved Hendrix Genetics, vil variere mellom Roslin Institute og Hendrix Genetics som en del av dette samarbeidet. Roslin Institute mottar også midler fra Bioteknologi og Biological Sciences Research Council til arbeidet.

Tidligere gjennombrudd

Den nylig inngåtte avtalen bygger på eksisterende samarbeid innen laksesgenetikk mellom aktørene. The Roslin Institute arbeider allerede tett med avlsselskapet Landcatch, et Hendrix Genetics selskap basert i Ormsary i Argyll, Skottland. Dette samarbeidet har tidligere ført til funn av et gen som gjør laksen mer motstandsdyktig overfor virussykdom. Det har også ført til utvikling av genetiske verktøy som har forbedret avl for resistens mot lakselus.

Forskere ved universitetene i Stirling og Glasgow, samt University of Edinburghs avdeling Edinburgh Genomics, var også en del av forskerteamet som førte til disse funnene.