- Intensjonen er å utvikle en klinikk som kan flyttes til anlegg for å stille diagnoser og gi nødvendig behandling. Samarbeidet med Måsøval er i så måte svært viktig for både næringen og oss, sier daglig leder Klaus Hoseth. Foto: Stranda Prolog.

Utvikler ny teknologi for Helixir

Stranda Prolog opplyser at de har utviklet helt spesielt utstyr til "laksehospitalet" Helixir, som tidligere i år ble levert til Måsøval Fiskeoppdrett. - Vi utviklet en ny fiskepumpe for Helixir som heter TRIPLO, sier daglig leder Klaus Hoseth til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Denne fiskepumpen har kontinuerlig sug og kan settes mye lavere enn tidligere løsninger i markedet. Frem til nå har vi prøvd den ut med plassering helt ned til 1,5 meter under vannflaten, sier Hoseth.

Pumpen mener han da blir svært skånsom og kan håndteringsmessig sammenlignes med undertrykkslasting med brønnbåt.

Les også: Måsøval ønsker armslag til å utvikle teknologi

- Sammen med Steinsvik har vi levert mange TRIPLO-system det siste året. Ikke medikamentelle metoder (IMM) er viktig for å bedre bærekraften i lusehåndteringen, påpeker han.

En helhetlig klinikk

Hoseth sier Helixir er langt mer enn bare enn plattform for lusebekjempelse.

- Intensjonen er å utvikle en klinikk som kan flyttes til anlegg for å stille diagnoser og gi nødvendig behandling. Samarbeidet med Måsøval er i så måte svært viktig for både næringen og oss. Vi har derfor et stort håp om at Måsøval skal få tildelt en utviklingskonsesjon for å kunne rulle ut konseptet i sin fulle bredde, sier Hoseth til kyst.no.

Han påpeker det er klart at lusebekjempelse vil være viktig, men det er også mange andre områder i produksjonen hvor de ser at lukket behandling med full rensing vil være ønskelig.

Daglig leder Klaus Hoseth i Stranda Prolog. Foto: Screenshot av selskapets Vimo film.

- Enten det gjelder i åpne merder eller lukkede anlegg. Både laks og rensefisk vil kreve håndtering og behandling i forbindelse med parasitter, skinn og gjellehelse, immuniseringer så vel som sortering, flytting og slakting av rensefisk eller laks, forklarer Hoseth.