Grimstad Holding fikk nei til søknad om utviklingstillatelser. Illustrasjonsfoto av bulkskip.

Utviklingsnei til Grimstad Holding

Grimstad Holding har av Fiskeridirektoratet fått avslag på søknaden om utviklingstillatelser til sitt “Akvarium”-prosjekt, hvor et bulkskip skulle driftes som et lukket oppdrettsanlegg. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grimstad Holding AS har søkt om syv utviklingstillatelser (5460 tonn) for å realisere konseptet «Akvarium».

Prosjektet tar sikte på å benytte et nytt bulkskip (tørrlastskip) bygget for kommersiell skipsfart, til oppdrettsvirksomhet til sjøs. Dette konseptet avslår nå Fiskeridirektoratet, viser en oppdatering på deres nettsider fredag. 

Fikk ikke gjennomslag

- Etter en vurdering av søknaden har Fiskeridirektoratet kommet til at det omsøkte prosjektet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», skriver de.

- Etter Fiskeridirektoratet vurdering må planene for sentrale komponenter som produksjonstankene og sirkulasjonsanlegg dokumenteres utover en generell omtale for at de skal kunne legges til grunn ved vurderingen av om prosjektet innebærer betydelig innovasjon. 

Les også: Søker uviklingskonsesjoner for "Akvarium-bulkskip" konsept

Direktoratet påpeker samtidig at direktoratet gjør oppmerksom på at ifølge retningslinjene for tildeling av utviklingstillatelser skal det ikke tildeles tillatelser til like eller tilnærmet like prosjekter.

- Marine Harvest søkte 1. juni 2016 om utviklingstillatelser for å realisere sitt prosjekt «Skipet» også omhandler oppdrett i bulkskip. En vurdering av likhet mellom disse er ikke foretatt da Marine Harvest sitt prosjekt ble avslått av Fiskeridirektoratet 13. april 2018, kommer det frem. 

Les også: Avslag for Marine Harvest-bulkskip

Lukket oppdrettsanlegg

Ifølge søknaden skal bulkskip-konseptet utvikle nødvendig teknologi og driftssystemer slik at tørrlastskipet kan driftes som et lukket oppdrettsanlegg.

Videre fremgår det at prosjekt Akvarium kombinerer de sikkerhets- og miljømessige fordeler ved et landbasert oppdrettsanlegg, med fordelene og fleksibiliteten ved lokalisering i sjø.

Bulkskipet er planlagt å skulle ha ni uavhengige, identiske tanker, noe som ifølge søker gjør at man til enhver tid kan kjøre ni ulike forsøk i hver generasjon. Hver tank vil ha et adskilt pumpesystem og reservepumpe, og kapasitet til å skifte ut alt vann hver tredje time. 

Selskapet er lokalisert på Herøy i Nordland, og har Torbjørn Grimstad som administrerende direktør. Han er også største aksjonæri holdingsselskapet.

Grimstad Holding ble stiftet i 2011 og leverer «Tjenester tilknyttet hav- og kystbasert akvakultur».