Bård Arne Vaagland, daglig leder i Vaagland Mek Verksted forteller at fartøyet de skal levere til Hellesund Fiskeoppdrett til sommeren er en typisk lokalitetsbåt. Foto: VMV.

Vaagland Mek. leverer sin første arbeidsbåt til Hellesund Fiskeoppdrett

Vaagland Mek Verksted (VMV) har inngått kontrakt om bygging av en arbeidsbåt i aluminium for Hellesund Fiskeoppdrett AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette blir Vaagland Mek. Verksted sin første fartøysleveranse til dette oppdrettsselskapet. 

Lokalitetsbåten får en lengde på 7,99 m og blir 3,30 meter bred. Fartøyet er av typen Vaagland 799, som er Vaagland Mekaniske Verksted sitt eget design.

- Romslig dekk

Vaagland Mek Verksted AS skal levere en ny arbeidsbåt til Hellesund Fiskeoppdrett på Sørlandet, av modellen Vaagland 799. Klikk for større bilde. Foto: VMV.

Bård Arne Vaagland, daglig leder i VMV sier til Kyst.no at fartøyet bygges i aluminium og får et lettdrevet skrog.

- Det er tilpasset slik at kunden får en effektiv og trygg arbeidsplass. Båten blir bygget med et tilpasset styrhus uten lugar, som gir et romslig dekk i forhold til fartøyets størrelse.

Arbeidsbåten blir utstyrt med blant annet hydraulikkanlegg, fôrkanon, capstan og navigasjon. Båten får en 6,7 liters Iveco motor, som yter 135 hk ved 2800 o/min.

Vaagland ble stiftet i 1977 og hovedgeskjeften består av bygging av aliminiumsbåter og notvaskemaskiner. Her ser du noen av selskapets ansatte inne på verftet. Per dags dato er 8 fast ansatte + innleid mannskap teller omlag cirka 5-10 mann. Klikk for større bilde. Foto: VMV.

- Båten har også HVP-gir med vribart propellanlegg, legger Vaagland til. 

Ifølge produsenten er fartøyet et norskprodusert fartøy med gode sjøegenskaper og stabilitet. Overleveringen av fartøyet skal skje juni 2019.

 - Stor pågang

Vaagland sier at verftet merker en stor pågang for tiden og etterspørselen er høy.

- Per dags dato har vi fem båter som skal leveres i løpet av 2019, forteller han til Kyst.no. 

- Vi var heldige

Hellesund Fiskeoppdrett driver oppdrett av laks i Lillesand kommune på de to lokalitene Risholmen og Auenes.

Daglig leder Karl Olaf Jørgensen sier til Kyst.no at båten skal operere på begge lokalitetene deres og gjøres typiske oppgaver og operasjoner på merdkanten. 

Daglig leder Karl Olaf Jørgensen ved Hellesund Fiskeoppdrett sier de ser frem til å få på plass en ny lokalitetsbåt. Klikk for større bilde. Foto: Arkiv.

- Det er cirka 700 meter mellom lokalitetene våre og båten erstatter en tilsvarende båt som vi i fjor kondemnerte. Vi var heldige som fikk nyss i at Vaagland Mek var ute med nytt design, og fikk inngått kontrakt med dem. Det er ikke så mange som leverer slike små enskrogsbåter under 8 meter slik vi har behov for, sier Jørgensen. 

Selskapet har tre fast ansatte og Jørgensen sier ellers at driften hos dem går rolig og pent for seg. 

- Vi har holdt på i 37 år og aldri hatt noe problemer med lakselus, så driften går veldig fint, sier Hellesund-sjefen.