Valka lanserer to nye typer IQF-gradere. Foto: Valka.

Valka lanserer to nye typer IQF-gradere

Valka har utformet to nye IQF-gradere for sortering og automatisk pakking av fryste produkter, sammenlignet med tradisjonelle gradere i samme kategori, påpeker selskapet at de tilbyr mange nye funksjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Høyhastighets porsjons graderen skriver de er en multibanet sorterer med ikke-parallell gjennomstrømning per kvadratmeter. Denne graderen kan konstrueres med opptil fire baner og produktene sorteres etter vekt og dimensjoner. Alternativt kan den settes sammen med et helautomatisk innmatingssystem eller med den tradisjonelle sirkulære innmatingen. I stedet for de tradisjonelle pneumatiske armene er graderen utstyrt med en mekanisme som håndterer varsomme dropp ved hver port, slik at produktene glir jevnt i bufferen.

Videre kan graderen utstyres for å pakke større pakker (big bags) eller i mindre esker. Graderen kan også utstyres med et "take-away”-transportband for ferdig pakkede produkter, melder selskapet i en pressemelding. 

Doserings- og pakkerobot som eliminerer overpakking

Aligner pakke roboten pakker automatisk IQF-fileter eller porsjoner i henhold til de strengeste pakkekravene, med absolutt minimum overpakking. Selskapet sier at i motsetning til tradisjonelle gradere som tar avgjørelser basert på statistisk gjetning, gjenkjenner pakkeroboten fra Valka vekten til flere deler på forhånd før den bruker en spillteori-algoritme. På denne måten optimaliseres kontinuerlig beste mulig løsning basert på faktiske porsjonsvekter, noe som resulterer i tilnærmet null svinn (overpakking). Videre er sortereren utstyrt med et karusell system med innebygde vogner som plukker opp og transporterer produktet. En integrert vogn-robot fører deretter varsomt porsjonen for levering over den endelige emballasjen.

Valka er et selskap som har hovedbase på Island, men har også kontor i Norge, både i Alta og Tromsø. Valka har også som intensjon å ekspandere i Norge de neste årene. De designer og bygger progressive systemer for behandling av hvitfisk og laks.